Met warm weer is het de kunst om de voeropname van de koeien op peil te houden. De veehouder die daar het meest in slaagt zal de minste schade van de warmte ondervinden. Vooral bij gemengd voeren is broei in de toplaag van de graskuil funest voor het voermengsel.
Zand op de kuilrand
Zeer effectief is het verdichten van de toplaag door op de kuilrand een dikke laag zand aan te brengen. Maak nu het warm is zo weinig mogelijk kuil bloot en schep daarbij telkens het zand weer verder naar achteren. Op deze manier is er geen luchttoetreding in de kuil. Vooral als de toplaag van de kuil wat aan de droge en/ of grove kant is. Het is wat extra werk, maar de beloning is groot.
Kaliumsorbaat
Is het gehele snijvlak wat broei- of bederfgevoelig dan zou ook nog een oppervlakte behandeling met Kaliumsorbaat (code 2.978) kunnen helpen.
- Los 10 kg Kaliumsorbaat op in 50 liter water en behandel daarmee het snijvlak.
Los voer meteen weghalen
Neem met de laatste happen van de gras- of snijmaïskuil het losse voer mee. Een klein beetje broeiend voer kan het voermengsel al ‘in de brand zetten’. Bij snijmaïs wordt door gisting al snel alcohol gevormd in de losse maïs. Koeien lusten graag bier(bostel) maar hebben een hekel aan alcohol.
Advies & informatie
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met één van onze rundveespecialisten. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >