Het streven naar een hogere opname van graskuil is belangrijk en zorgt voor een hoge en gezonde melkproductie van de koeien. Het is vooral gunstig als uw ruwvoerpositie ruim is en u veel melk uit eigen ruwvoer wilt halen. U kunt bij het inkuilen van het gras hierop al sturen door het gras korter te snijden of te hakselen.
Verzadigingswaarde
De droge stofopname van een koe stijgt naarmate het aangeboden gras een lagere verzadigingswaarde heeft. Uit meerdere onderzoeken, maar ook uit praktijkervaring, blijken langere deeltjes de verzadigingswaarde te verhogen. Vooral bij ruwvoer met een afnemende verteerbaarheid blijkt dit het geval te zijn. Hoe langer en/of meer stengelig het gemaaide gras is, hoe korter het gras gesneden moet worden.
Advies: deeltjeslengte 3 – 4 cm
Het juiste maaitijdstip blijft belangrijk. Te jong maaien is geen optie, vooral wanneer het aandeel graskuil in het rantsoen hoog is. Bij te jong maaien is de opbrengst niet in verhouding met de gegeven bemesting.
- Zie er op toe dat bij gebruik van een opraapsnijwagen de wiers een gelijkmatige omvang heeft, zodat er geen ‘proppen’ in de wals worden gevormd en er voldoende en scherpe messen in gebruik zijn.
- Streef naar 35 – 40% droge stof bij inkuilen. Vochtiger gras wordt beter gesneden. Voorkom dat door te droog materiaal het gras verpulverd wordt en als een wolk uit de hakselaar geblazen wordt.
- Kort gesneden gras verdeelt zich gemakkelijk over de kuil, zodat er goed laagsgewijs kan worden verdeeld en aangereden. Een betere verdichting geeft een goede conservering, waardoor de smakelijkheid van de graskuil beter wordt (NH3-fractie < 8).
- Korter gesneden gras geeft meer en sneller contactoppervlakte tussen suikers en melkzuurbacteriën, zodat dit ook de conservering en smakelijkheid bevordert.
- Korter gesneden gras vraagt minder mengtijd met de voermengwagen. Hierdoor ‘vermoest’ het gras minder tijdens het mengen en blijft de structuurwaarde behouden.
- In een goed gemengd rantsoen (PMR of TMR) wordt met kortere ruwvoerdelen selectie voorkomen. De vezels worden juist ook goed opgenomen. Dat geeft een stabiele penswerking en een goede herkauwactiviteit.
- Met herkauwen wordt door de kiezen van de koe het (ruw)voer vermalen. Bij voldoende pensfermentatie zal een koe net zolang herkauwen tot de voerdeeltjes ongeveer 1 cm zijn. Te lange delen, die ook nog eens moeilijk afbreken in de pens, zorgen voor een langzame passage van het voer door de pens en dat houdt de voeropname tegen.
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met onze rundveespecialisten.