In de praktijk zien we dat koeien in deze periode van het jaar met minder biest afkalven terwijl de rantsoensamenstelling niet gewijzigd is. Het lijkt voor een deel een natuurlijke reactie te zijn op de snelle afname van de daglengte. Vorige week was de afname met 4 minuten per dag het hoogst. Wat speelt er nog meer?
Fris droogstandsrantsoen
Door een combinatie van een zeer hoge luchtvochtigheid en nog relatief hoge temperaturen is de kans op een minder fris droogstandsrantsoen erg groot. Vaak worden droge koeien voor 2 of meer dagen tegelijk gevoerd terwijl dat juist nu nog niet kan. Een baal die open ligt of het snijvlak van de graskuil; alles is nu zeer gevoelig voor bederf.
Geen vreetweer
De hoogdrachtige koe heeft zeer snel last van de warmte in combinatie met de hoge luchtvochtigheid. De eigen warmteproductie vanuit de pens en ook het ongeboren kalf is erg groot. De droge stof opname staat dan ook snel onder druk. Pas als we toegaan naar een droger en/ of kouder weertype zal een grote belemmering voor meer voeropname worden weggenomen.
Stimuleer de biestgift
- Veel melkveehouders voeren één van onze droogstandsbrokken. Voer gerust de koeien in de laatste 2 weken voor de uitgerekende kalfdatum een kg extra. Dit is de eenvoudigste manier om meer droge stof in de droge koe te krijgen.
- Voer nog zolang het huidige weertype duurt de droge koeien elke dag een fris voermengsel.
- Voer eventueel wat extra Palatinose over het voermengsel met een gieter om de opname te stimuleren.
Goede biest is goud
Meer weten?
- Lees ook > ‘Hoeveelheid biest neemt af door weer en daglengte‘, [website Melkvee.nl]
Heeft u vragen? Wij helpen u graag!
Contact opnemen >