Om melkveehouders te stimuleren om verbetering aan te brengen aan de gezondheid van de kalveren en dit ook te waarborgen hebben de zuivelfabrieken de KalfOK score ontwikkeld.
Frusterend of stimulerend?
De KalfOK score is gebaseerd op gegevens vanuit het I&R systeem, Rendac, MediRund en bedrijfsgezondheidsstatussen. Door het verlenen van machtigingen kan er een KalfOK-score berekend worden. Hiermee krijgt de veehouder inzicht in de sterke punten maar ook op de bedrijfsspecifieke aandachtspunten. In de praktijk zien we dat een kalfOK score frustrerend kan werken maar ook stimulerend. Wij willen graag onze veehouders ondersteunen bij het behalen van de streefwaardes. De score bestaat uit een kwartaal score maar ook uit een rollend jaargemiddelde. Dus een kwartaalscore neem je langere tijd mee in je rollende jaarscore.
Score op drie onderdelen
De kalfOK score is verdeeld in drie grote onderdelen namelijk:
- Geboorten en opfok,
- Antibiotica gebruik,
- en de samenvatting van het afgelopen kwartaal.
Bij geboorte en opfok wordt er gekeken naar de volgende factoren:
- Aantal levend geboren kalveren.
- Succesvol gestarte stierkalveren t/m 14 dagen.
- Succesvol gestarte vaarskalveren t/m 14 dagen.
- Succesvolle kalveren vanaf 15 tot 56 dagen.
- Succesvolle kalveren vanaf 56 dagen tot 2 jaar.
Bij antibiotica gebruik wordt gekeken naar de volgende factoren:
- Luchtwegproblemen (tot 56 dagen).
- Diarreeproblemen (tot 56 dagen).
- Overige problemen (tot 56 dagen).
- Totaal gebruik (vanaf 56 dagen tot 1 jaar).
Bij de samenvatting van het afgelopen kwartaal worden naast de twee bovenstaande onderdelen ook nog gekeken naar bedrijfsgezondheidsstatus (IBR, BVD en Salmonella) en wordt er nog naar extra informatie over het bedrijf gekeken (gebruik van coccidiose en crypto middelen en of er een gesloten bedrijfsvoering is).
KalfOK score niet altijd praktisch
Wij zien in de praktijk ook de lastige kanten van dit systeem. Zo worden bijvoorbeeld de cijfers van een kwartaal pas laat na het afsluiten van het kwartaal bekend gemaakt, waardoor het lastig is om hierop te sturen. Hiernaast: is er bijvoorbeeld een diarree- of longproblemen uitbraak in de stal dan speel je hierop in door medicijngebruik, maar aan de andere kant tellen die medicijnen ook weer zwaar mee voor de KalfOK score.
Het krijgen van tweeling kalveren kan in de praktijk zorgen voor doodgeboorte wat weer zorgt voor een hoger percentage kalversterfte door twee kalveren. Voor zover wij weten wordt er ook geen rekening gehouden met blauwtong in het jaar 2023.
KalfOK score monitoren
Ondanks alle genoemde nadelen is biedt het monitoren van de KalfOK score toch een mogelijkheid om het resultaat van de kalveropfok nu te vergelijken met een langere voorliggende periode. Wilt u de KalfOK score eens goed doornemen en kijken waar de verbeterpunten liggen? Onze jongveespecialisten willen u hier graag bij helpen!
Team jongvee >