De landelijk gemiddelde afkalfleeftijd van vaarzen is al jaren ongeveer 26 maanden. Doelstelling met de Actief Junior aanpak van ABZ Diervoeding is een gemiddelde afkalfleeftijd van 24 maanden. Er zijn zelfs veehouders die een afkalfleeftijd van ruim onder de 24 maanden realiseren. Maar wordt er wel geïnsemineerd bij het juiste inseminatiegewicht?
Bijdrage van jongvee aan de fosfaatproductie
Op veel bedrijven is in de afgelopen jaren een enorme slag gemaakt met het reduceren van de bijdrage van jongvee aan de fosfaatproductie. Dit is voor veel bedrijven goed gelukt zonder in te leveren op de kilogrammen melkproductie per jaar. Meer melk per kg fosfaat kan door minder jongvee aan te houden, maar ook door de afkalfleeftijd te verlagen.
Gavin Staley
Begin juli organiseerde Diamond V een studiemiddag voor ons rundveeteam met als spreker Gavin Staley die voor dit bedrijf werkzaam is. Gavin Staley heeft in de USA op grote melkveebedrijven studie gemaakt van de relatie tussen opfok van jongvee, afkalfleeftijd vaarzen en melkproductie als vaars en op latere leeftijd. Hierbij bleek dat vaarzen die vóór de 24 maanden kalven vaak onder gemiddeld presteren in de eerste lactatie, maar zelfs ook in de latere lactaties minder productief zijn.
Melkproductie
Oorzaak volgens Staley is dat veel dieren nog niet voldoende volwassen zijn als ze aan de lactatie beginnen. Hierdoor hebben ze nog veel eiwit en energie nodig voor groei die ze niet in melkproductie kunnen steken. 1 kg groei gedurende lactatie kost 7 kg melk. Daarbij geeft onvoldoende ontwikkeling ook onvoldoende voeropnamecapaciteit.
Inseminatiegewicht
Vaarzen moeten voor het afkalven 95% van hun volwassen gewicht bereikt hebben om niet teveel gedurende de eerste lactatie te hoeven bijgroeien. Om dit te bereiken moeten ze geïnsemineerd worden op 55% van het volwassen gewicht. Omdat de meeste veehouders hun dieren niet regelmatig wegen, hebben we hier als ABZ Diervoeding een norm voor in de vorm van hoogtemaat van 130 centimeter. Gevaar hierbij is wel dat de hoogtemaat en het gewicht geen parallel verloop hebben. Dus let goed op of het dier wel voldoende ‘zwaar’ gebouwd is op moment dat de 130 centimeter is bereikt.
Eerste 4 maanden
De afkalfleeftijd verlagen zonder derving van melkopbrengst betekent dus dat het jongvee harder moet groeien. De eerste 4 maanden zijn hierin ook volgens Staley cruciaal. Dieren die na 4 maanden onder het groeischema zitten, halen dit later in de opfok niet meer in en zullen gemiddeld ook minder melk produceren.
Rekenvoorbeeld
Wil je de vaarzen gemiddeld op 24 maanden laten kalven dan moet er uiterlijk vanaf 14 maanden geïnsemineerd worden. Als het volwassen gewicht 650 kg is, dan is het gewenste gewicht bij 14 maanden 358 kg (55%). Dit vraagt gemiddeld om ruim 730 gram groei tot 14 maanden. Om de afkalfleeftijd te verlagen naar 23 maanden moet de gemiddelde groei naar 787 gram tot 13 maanden. Dit is 57 gram meer en voor veel bedrijven een serieuze uitdaging, maar zeker mogelijk.
Graag helpen we u om voor uw bedrijf de ideale afkalfleeftijd te bepalen en serieus te werken aan het verlagen van afkalfleeftijd zonder negatieve effecten op uw melkproductie. Neem voor meer informatie contact op met één van onze rundveespecialisten.