Het belang van jongvee weiden is om een goede graaskoe te fokken. Door jongvee vroeg te laten weiden leren ze goed weiden en bouwen ze immuniteit op tegen maagdarm- en longwormen. Het weiden van jongvee heeft een positief effect op spier- en skeletontwikkeling. Een goede opfok met weidegang ervaring geeft je als melkveehouder een betere start bij je lacterende vaarzen.
200 dagen weidegang tijdens de gehele opfok
Een pink moet minimaal 200 dagen hebben ‘geweid’ om dit als vaars goed te kunnen. Dit is best lang en daarom is het belangrijk om vroeg te beginnen. Kalveren tot 6 maand adviseren we om op stal te houden, zodat de jeugdgroei niet wordt verstoord en om besmetting met Para-TBC te voorkomen. De eerste weken in de wei nemen kalveren weinig droge stof op. Een kalf van 6 maand oud kan wel al veel energie uit ruwvoer halen.
Beweidingschema
Om onze klanten te ondersteunen met de beslissing welk jongvee wel of niet naar buiten kan hebben we bij ABZ Diervoeding een beweidingskalender gemaakt. Hierop is af te lezen wanneer een kalf geboren is en wanneer hetzelfde dier dan in het 1e en 2e levensjaar het beste naar buiten kan. Voorbeeld: een kalf welke dit jaar in januari wordt geboren, kan in het eerste levensjaar in de maanden juli t/m september naar buiten. En kan volgend jaar van juni t/m november naar buiten toe.
Daarnaast kunnen we ook ondersteunen met het berekenen van hoe groot de percelen moeten zijn waar de dieren op lopen. Om bij jouw aantal dieren, afhankelijk van de leeftijd en voeropname, voldoende gras tot beschikking hebben. Mocht je hier hulp bij nodig hebben, trek gerust aan de bel.
Juniorbrok buiten bijvoeren
We adviseren om tot een leeftijd van 8 maand met weidegang wel 1 – 2 kg brok per dag bij te voeren. Dit om een energietekort te voorkomen bij jonge dieren. Kalveren nemen in verhouding tot pinken >8 maand minder droge stof op maar hebben wel de hoogste energiebehoefte. Vers gras bevat minder droge stof dan kuil waardoor sneller een energiegebrek kan optreden. Een mooie brok om buiten bij te voeren voor behoud van groei is de Juniorbrok 165. Deze brok bevat niet teveel eiwit, maar is wel rijk aan zetmeel en vezels waardoor kalveren mooier mesten en daardoor schoner blijven. Pinken moeten rond de 750 gram groei per dag halen om op het juiste gewicht te kunnen afkalven. Vooral tijdig geïnsemineerde pinken die op bijvoorbeeld 22 maanden leeftijd gaan afkalven, moeten goed blijven groeien en ontwikkelen om een te laag afkalfgewicht te voorkomen.
Schoon perceel
Voorkeur is om kalveren in etgroen gras te starten met weiden. Het liefst op een schoon perceel die niet bemest is met drijfmest en waar geen andere dieren hebben geweid. Na 14 dagen moeten kalveren worden omgeweid om besmetting met maag-/ darm wormen te voorkomen. Een kalf heeft ongeveer 0,25 are per dag aan gras nodig en een pink 0,45 are aan gras.
Omweiden
In het najaar vanaf augustus moeten pinken eerder worden omgeweid. Het gras groeit minder hard en de graskwaliteit gaat snel achteruit doordat de dagen korter worden en het weer natter. Het eiwitgehalte in het gras wordt hoger en het gras wordt minder smakelijk omdat het suikergehalte afneemt. Doordat het gras minder hard groeit, in combinatie met te weinig droge stof opname krijgen ze eerder een energie tekort. Belangrijk om pinken in het najaar goed in de gaten te houden qua conditie. Voer eventueel ruwvoer en krachtvoer bij. Wij adviseren om kalveren tot een leeftijd van 1 jaar in september weer op te stallen. Pinken boven een jaar oud moeten in oktober weer op stal komen.
Mineralen bijvoeren
Mineralen zijn zeer belangrijk tijdens het weiden van jongvee. Onze Vital Junior emmer is een handige, geperste mineralenemmer welke afgestemd op de behoefte van uw dieren en kan je makkelijk in het land plaatsen (eventueel in een autoband). Goede voorziening van spoorelementen en mineralen zoals Calcium en Magnesium. Controleer of ze dit ook voldoende opnemen. Ook zou je kunnen werken met bolussen. Het advies blijft om ook naast bolussen wel mineralen bij te voeren. Bolussen werken niet altijd zoals ze zijn voorgeschreven. Vooral spoorelementen komen soms te snel vrij of te kort. De beste garantie voor voldoende opname van alle mineralen en spoorelementen geeft het bijvoeren van 1 kg Juniorbrok Mineraal. Dagelijks 1 kg per dier geeft gezonde en vruchtbare pinken die alles krijgen voor een goede ontwikkeling.
Schoon drinkwater
Zorg voor voldoende, smakelijk en fris drinkwater. Bij voorkeur geen water uit de sloot. Controleer dagelijks of de kalveren en of pinken beschikken over schoon drinkwater.
Haarkleed
Bij het opstallen van pinken kan je door middel van borstomvang checken of ze goed zijn doorgegroeid in de weide. Pinken met een lang dof haarkleed hebben groeiachterstand opgelopen. In september is het weer kouder en krijgen pinken een dikke vacht. Met het opstallen is het daarom goed om ze te scheren zodat ze hun lichaamswarmte kunnen afvoeren.
Hoog drachtige pinken zien als droge koeien
Hoog drachtige pinken nog snel even de wei in? Slecht idee! We zien dat dit in de praktijk toch wel gebeurd bij pinken die nog niet in de wei hebben gelopen en dit in een paar weken voor kalven nog even snel moeten leren. Een hoog drachtige pink krijgt, doordat ze nog niet weet hoe te moeten weiden, en al minder droge stof kan opnemen doordat het kalf veel ruimte inneemt, snel een energiegebrek. Hierdoor gaat ze vermageren en haar eigen lichaamsreserves opbranden. Dit zorgt ervoor dat de lever zwaar wordt overbelast en de kans op gezondheidsproblemen zoals: aan de nageboorte blijven staan, zwakke of dode kalveren snel toenemen. Beter is het om hoog drachtige pinken op stal te houden en zeker vanaf twee maanden voor het afkalven te huisvesten, voeren en te behandelen als droogstaande koeien. Bedenk dat bijvoorbeeld selenium zes weken tijd nodig heeft om de weerstand van het dier goed te laten functioneren. De pink zes weken voor het verwacht afkalfmoment als droge koe voeren, voorkomt dus vaarzen mastitis, te vroege geboortes, etc.
Wilt u met ons van gedachten wisselen?
Neem dan contact op met onze jongveespecialisten. Zij helpen u graag!
Team jongvee >