In regio West van ABZ Diervoeding zijn 2 studiegroepen “Grip op Gras” onder leiding van rundveespecialisten Ronald Beukeboom en Gert Goedhart actief. Het doel is om het weiden van het melkvee nog beter onder controle te krijgen. We willen daarbij zoveel mogelijk droge stof vers gras in de koe zien te krijgen wat zorgt voor een optimaal saldo op de deelnemende bedrijven. Tot nu toe lag de focus steeds op het weiden van melkvee, onlangs is ook het jongvee weiden nadrukkelijk aan de orde geweest.
Jongvee weiden
Het jongvee weiden is tot nu toe onderbelicht geweest. De focus ligt in het algemeen op de melkkoeien maar om de beste grazers te krijgen is het juist belangrijk dat het jongvee een zo goed mogelijke opleiding krijgt tot gezonde melkvaars. Doelstelling is om te komen tot 200 weidedagen in de eerste 2 levensjaren maar minimaal 100 weidedagen.
Dit is natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden per bedrijf. Veel weidedagen in de eerste 2 levensjaren zorgt ervoor dat jongvee goed leert grazen, voldoende weerstand op kan bouwen tegen onder andere long- en maagdarmwormen met zo min mogelijk behandelingen. Voldoende grasaanbod en bijvoeren is hierbij vanzelfsprekend.
Hierover zijn een aantal nieuwe inzichten besproken, met name op het gebied van weerstand opbouwen de we graag met u willen delen:
- Doel is om het jongvee zoveel mogelijk zelf weerstand op te laten doen. Via deze weg kan het gebruik van middelen beperkt worden. Voordeel daarbij is dat er geen residuen in de mest komen wat gunstig is voor het bodemleven.
- Laat de kalveren het eerst weiden op licht besmette percelen, dit zijn percelen waarop dit jaar of vorig jaar de melkkoeien hebben gelopen. Voorheen gingen we steeds uit van een schone wei (etwei).
- Neem na 5 weken weiden een mestmonster om te controleren of er een hoge besmettingsdruk is. Wanneer deze laag is, is het onnodig om te behandelen.
- Tegen longworm wordt in het algemeen een enting toegepast.
- Wanneer er uiteindelijk toch een maagdarm- of longwormbesmetting is ontstaan dan wel behandelen.
Door op deze manier het jongvee op te laten groeien ontstaan uitstekende grazers met een prima jeugdgroei en een goede bot- en skelet ontwikkeling, klaar voor een mooi koeienleven.
Advies nodig voor uw jongvee?
Neem dan gerust contact met ons op:
Team rundvee