Op veel bedrijven worden in december veel kalveren geboren. Deze kalveren verdienen in koude weersomstandigheden extra aandacht. De kunst is om de groei van de kalveren op peil te houden bij een staltemperatuur van minder dan 10 graden.
- Wanneer uw kalveropfok winterklaar is, kan het kalf haar energie goed gebruiken als afweer tegen ziekten en voor groei. Hieronder vindt u enkele aandachtspunten om u te helpen met de beste zorg voor uw kalveren.
- Voer uw droogstaande koeien en hoogdrachtige pinken 150 gram Vital Dry Extra, zodat de moederkoe genoeg heeft voor een goede ontwikkeling van de dracht en een 1e biestgift met voldoende elementen die van levensbelang zijn voor het pasgeboren kalf.
- Check de 1e biest met de Refractometer. Streef naar een Brix-waarde van meer dan 25%. Deze biest heeft een hoge kwaliteit.
- Verhoog eventueel de concentratie van de kunstmelk naar 150 gram per liter, zodat de voorziening van nutriënten stijgt. Zie tabel 1 “Hoeveelheid Juniormelk en water per concentratie’’.
- Zorg voor een goede drinktemperatuur van de biest en de melk die overeenkomt met de lichaamstemperatuur van het kalf. De optimale drinktemperatuur is 40 graden. Vraag uw rundveespecialist om een speciale temperatuurmeter hiervoor.
- Zorg voor diep ingestrooide kalverhokken met bij voorkeur stro. Dit jaar is het absorberend vermogen van het stro wat minder. Controleer met de ‘knieproef’ of kalveren echt droog kunnen liggen en zodoende geen warmte kwijtraken aan de bedding.
- Hoe sneller de opname van ruw- en krachtvoer op gang komt, hoe beter het kalf zichzelf kan warmhouden door haar interne warmteproductie. Begin daarom altijd met het aanbieden van dagelijks verse Juniormuesli als starter van de pensontwikkeling.
- Het gebruik van kalverdekjes is enorm populair geworden. Voor in koude huisvesting (grote en open ruimtes) blijkt in de praktijk het nut van een kalverdekje. En minder glanzend en open haarkleed is een teken dat het kalf teveel energie kwijtraakt en is de aankoop van kalverdekjes aan te raden.
- Zodra het kalfje na geboorte droog is, kan het kalverdekje op. Laat het dekje 4 – 5 weken op en reinig het dekje dan met stoomcleaner of wasmachine.
Wilt u meer informatie over jongveeopfok?
Neem dan contact op met onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag.
Team rundvee