Krachtvoer is een essentieel onderdeel van uw rantsoen. De rundveespecialisten van ABZ Diervoeding doen hun best om een goed rantsoen voor u uit te rekenen. Een rantsoen op papier komt echter nooit overeen met de praktijk. Er zijn veel factoren die hier invloed op hebben. Zo ligt er veel focus op het correct inschatten van ruwvoer en het daar waar nodig aanpassen van kuiluitslagen. Ook zijn er andere zaken die veel invloed kunnen hebben. Neem bijvoorbeeld de instellingen van uw krachtvoersysteem, wanneer was de laatste keer dat u deze heeft gecontroleerd?
Het instellen van uw krachtvoersysteem: meten is weten
Allereerst is het belangrijk om regelmatig te controleren of uw voerautomaat doet wat u hem opgeeft te doen. In de praktijk blijkt vaak dat voerautomaten afwijken ten opzichte van de ingestelde situatie. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld een voermotortje wat net iets minder ver draait naarmate hij ouder wordt, of omdat er vuil in de losbuizen onder een voermotortje zit. Hierdoor denkt de computer dat een koe een ingestelde hoeveelheid voer krijgt, maar in werkelijkheid is dit (veel) minder. Ook als uw systeem naar behoren functioneert, kan het gebeuren dat de werkelijke gift anders is dan de ingestelde gift. Een andere broksoort kan bijvoorbeeld een ander ‘soortelijk gewicht’ hebben, waardoor hetzelfde volume zwaarder of lichter is dan bij de ingestelde situatie. Regelmatig uw krachtvoerstations ijken voorkomt dat u langere periodes te veel of juist te weinig krachtvoer voert.
Instellingen
Als de krachtvoerautomaten de juiste hoeveelheden voer afgeven, is het ook belangrijk om te kijken hoe de automaten staan ingesteld. De voerstrategieën kunnen wat verschillen tussen verschillende merken krachtvoerautomaten, maar over het algemeen wordt er gewerkt met verschillende perioden en/of cyclussen op een dag, maximale en minimale portiegroottes, maximale op- en afbouw, voersnelheden (al dan niet per voersoort) en perioden dat restvoer onbeperkt opgenomen kan worden. Deze kenmerken zijn allemaal in te stellen. Genoeg instellingen waarmee ‘gespeeld’ kan worden om de krachtvoeropname van uw koeien te kunnen sturen en het restvoer op de krachtvoerautomaat te verkleinen.
Krachtvoerinstellingen en weidegang
Gaat u de koeien weiden dit seizoen? Dan is het zeker belangrijk om te kijken of de instellingen synchroon staan met uw beweidingssysteem. Denk bijvoorbeeld aan de starttijd van een voercyclus en de perioden dat restvoer volledig beschikbaar is. Als het gespaarde voer net beschikbaar komt als de koeien buiten lopen, kan het restvoer behoorlijk oplopen.
Bij beweiding heeft een koe minder tijd per dag om in de krachtvoerautomaat te staan, soms is het dan nodig de beschikbaarheid van het voer in de stalperiode iets hoger te maken. Dit kan door bijvoorbeeld met meerdere kortere perioden te werken, hierdoor is er iets sneller een nieuwe portie beschikbaar. Andere opties zijn een hogere voersnelheid, of de maximale voerportie per bezoek te verhogen. Let wel op, het is de kunst hier een evenwicht in te vinden. Als u te ver gaat met deze instellingen, kan het te pittig worden voor de pens.
Advies & informatie
Wenst u een uitgebreid advies naar aanleiding van dit onderwerp? Neem dan contact op met één van onze rundvee specialisten. U kunt ook één van onze brochures over de rundveehouderij opvragen door op onderstaande button te klikken: