Schoon water, voer en ligbed
De combinatie van vocht en relatief hoge temperaturen, zowel overdag als ’s nachts, is ideaal voor bacteriegroei rondom de koe. ABZ Diervoeding geeft u tips om enkele cruciale onderdelen op het bedrijf te controleren. Maatregelen die u neemt, kunnen vervolgens de opname van water en ruw- en krachtvoer stimuleren en de infectiedruk verlagen.
Water
- Reinig de drinkbakken voor de koeien extra vaak en extra goed. Gebruik eventueel chloor om een eventuele plaklaag (biofilm) te verwijderen uit de drinkbak. Vooral drinkbakken in de buurt van krachtvoerboxen kunnen snel verontreinigd raken met voerdeeltjes die de koeien meenemen.
- Wanneer u voorkoelwater gebruikt als drinkwater is de kans op bacteriegroei extra aanwezig. Voeg op 1.000 liter water in een opslagvat 30 kg citroenzuur (code 50.598) toe om het water en de leidingen te ontsmetten. Spoel dit water door, want dit is ongeschikt om te drinken. Wel heeft u op eenvoudige en goedkope wijze uw drinkwater ontsmet.
Voermengsel
- Voer uw krachtvoersilo een keer helemaal leeg, maak de silo goed schoon en laat de silo eventueel behandelen. Uiteraard tijdig doorgeven!
- Gebruik een dag (drogere dag) om de voergoot voor het voerhek goed te reinigen met de hogedrukspuit. Gebruik eventueel een zuur, zodat de plaklaag goed loslaat. Vaak zijn er voerdeeltjes aangekoekt die zorgen voor verontreiniging van het verse voer.
- Controleer eventueel de bakken van de krachtvoerboxen/melkrobots en de vijzels.
- Voorkom bacterie – en schimmelgroei in het voermengsel. Zorg voor een glad en schoon snijvlak van de gras- en maïskuil. Controleer op broei- en schimmelplekken.
- Voeg eventueel 2 kg Selko TMR (code 50.904) per ton voer toe of 250 gram kaliumsorbaat per ton voermengsel.
Los eventueel 10 kaliumsorbaat op in 50 liter water. Deze oplossing kunt u ook gebruiken om het snijvlak van de kuilen te behandelen.
Huisvesting
- Bacteriegroei in de ligboxen kan zorgen voor uierinfecties. Zorg dat het klimaat in de ligboxen ongunstig is voor bacteriën: droog, schoon en een hoge pH. Gebruik extra strooisel en Lava3 gesteentemeel (code 57.104) of Brecalsan (code 53.512). Deze soorten kunnen elke dag gebruikt worden zonder de spenen en hakken te irriteren.
- Schone roosters geven schone ligboxen en schone uiers. Hygiëne van het loop oppervlakte is van groot belang om nu een piek van Mortellaro-infecties te voorkomen.
- Als de windbloeiers zijn uitgebloeid, kunt u met langdurig effect het windbreekgaas schoonspuiten. Verbeter het klimaat in de stal en maak gebruik van de maximale ventilatiecapaciteit.
- Doe de knieproef bij uw kalveren in de strohokken. Liggen ze schoon en droog?
Advies & informatie
Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Neem dan contact op met één van onze rundveespecialisten.
Contact opnemen >