Vers gras is een fantastisch product, waarbij het rantsoen weinig gecorrigeerd hoeft te worden. Met een WDVE van 95-105 gram per kg droge stof heeft het gras de juiste bestendigheid. Het suiker kan hoog zijn, maar omdat het nog mooi ingepakt zit, leidt dit meestal niet tot problemen in de vertering.
Voldoende grasaanbod
Goed weiden brengt vooral geld in het laadje. Maar goed weiden is ook een uitdaging. Er moet wel wat “staan”, steeds op het juiste moment en in het juiste groeistadium. Er zijn “tools” voorhanden om deze planning gemakkelijker te maken. Uit Nieuw-Zeeland kennen we de Feedwedge. Hierbij loopt u iedere week een farmwalk en meet daarbij het gras op. Het programma geeft een advies over de voorraad die u heeft en in welke volgorde u het beste kunt beweiden. Dit programma is gratis beschikbaar via www.farmmaps.nl.
Daarnaast hebben we een standweiden tool voor de bedrijven die Nieuw Nederlands Weiden toepassen. In het perceelvenster van de standweidentool wordt aangegeven welk perceel de juiste lengte heeft om in te scharen.
Grasgroei
Wanneer de koeien 120 dagen 6 uur naar buiten gaan, is het de bedoeling dat daar minimaal 6 kg ds gras per dag gevreten kan worden. Als de koeien zich niet rond kunnen vreten in de weide wordt het weiden geen succes. Bij het plannen van het beweiden kunt u gebruik maken van de Vers gras monitor van ABZ Diervoeding. Wekelijks wordt dit dashboard bijgewerkt door Bart en Bas. We vermelden daar de gemiddelde groei op de weidepercelen uit ons werkgebied. Wanneer 100 koeien 6 uur geweid worden, is er 600 kg ds per dag nodig. In de zomer groeit het gras vaak maar 40 kg ds per hectare per dag. Er moet dan een weideblok beschikbaar zijn van 600/40 = 15 hectare.
Melkrobot en weidegang
Een nieuwe uitdaging van de laatste jaren is weidegang in combinatie met een melkrobot. Naast dat de koeien goed geweid dienen te worden, hebben we ook nog te maken met een regelmatig robotbezoek. De ervaring leert dat meerdere korte weideperioden beter gaat dan één lange periode. Bij voorkeur worden de koeien geweid in blokken van 3-4 uur, liefst in de ochtend en in de avond. We weten dat de grasopname dan het hoogst is.
De “loop er in”
Bij een automatisch melksysteem zien we graag dat de koeien zelf een ritme aannemen in het pendelen van binnen naar buiten. Dit is ze te leren. Koeien zijn autistisch; bij trainen is het belangrijk dat u als veehouder heel consequent bent in uw handelingen. Dus op vaste tijden vers voer verstrekken op stal en op vaste tijden een nieuwe weide in. Stichting Weidegang heeft vijf concepten ontwikkeld waarin bewezen systemen van stripgrazen tot standweiden onder de aandacht gebracht worden. Vraag uw rundveespecialist om een toelichting.
Bemesting
Verse schone weiden hebben ook onderhoud nodig, bemesten is daarbij het belangrijkst. Op standweiden strooit u bij voorkeur iedere drie weken een kleine gift kunstmest, bijvoorbeeld 75 kg KAS. Drijfmest kunt u het beste bewaren voor een maaisnede, zodat de kans op smaakbederf in het weideblok beperkt blijft. In de praktijk wordt hier wisselend mee omgegaan.
Training
Weidegang moeten koeien leren. Het beste gaat dit in het eerste levensjaar, bij voorkeur 200 dagen in totaal. Een fijne weidekoe heeft zowel als kalf als pink geweid.
Advies nodig over beweiden?
Neem dan contact op met onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team rundvee