Over de voeding van fosfor wordt de laatste jaren veel gezegd en geschreven. Door de jaren heen is het fosforgehalte in veel rantsoenen gedaald. Dit geldt vooral voor bedrijven die meedoen met de BEX en zodoende hun fosforaanvoer beperken. ABZ Diervoeding gebruikt in haar Actief-aanpak een beperkte fosforvoorziening in de droogstand. Schothorst Feed Research (SFR) heeft nu bewezen dat deze aanpak juist zorgt voor een hoog P-gehalte in het bloed na afkalven.
Meerdere rantsoenen
In een groot onderzoek naar de voeding in de droogstand heeft SFR meerdere rantsoenen met elkaar vergeleken. In totaal zijn er negen behandelingen met elkaar vergeleken waarvan één behandeling de exacte uitvoering was van de Actief Droogstandsaanpak van ABZ Diervoeding. Andere behandelingen waren onder andere het gebruik van anionische zouten, hoog en laag eiwit, wel of geen extra krachtvoer voor afkalven.
Actief rantsoen verschilt
Opvallend is dat de behandeling met het Actief rantsoen in meerdere opzichten verschilt van de andere behandelingen. Zo was het P-gehalte in het Actief rantsoen zo’n 30 procent lager dan het gemiddelde rantsoen van de andere behandelingen. Het Ca-gehalte in het Actief rantsoen was daarentegen zo’n 20 procent hoger dan het gemiddelde rantsoen van de andere behandelingen.
Het Actief Droogstandsrantsoen werkt
Het P-gehalte in het Actief Droogstandsrantsoen was juist laag en het Ca-gehalte in het Actief Droogstandrantsoen was juist niet laag. Dit gaf twee weken voor het afkalven in het bloed het laagste P-gehalte en het hoogste Cagehalte ten opzichte van de andere behandelingen. Deze aanpak resulteerde in uitstekende bloedwaarden en resultaten na het afkalven.
Opvallend positief Ca- en P-gehalte bloed
Als enige behandeling gaf het Actief rantsoen nul procent melkziekte! Dit ging gepaard met zeer gunstige Ca- en P-gehalten in het bloed. Het Calciumgehalte op de dag van afkalven was bij het Actief rantsoen 2,1 mmol/l. Het P-gehalte op de dag van afkalven was bij het Actief rantsoen als enige boven de 1,5 mmol/l. Koeien met een Calciumgehalte in het bloed kleiner dan 2,0 mmol/l worden in de praktijk gezien als melkziektegevallen.
Conclusies
In de droogstand heeft een koe niet snel een fosfortekort. Een precieze voorziening van fosfor geeft juist de meest Actieve koe na afkalven! SFR heeft in droogstaande koeien die gevoerd werden met het Actief rantsoen van ABZ Diervoeding de hoogste Ca- en P-gehalten in het bloed geconstateerd na het afkalven. 100 procent van de koeien kalfden af zonder melkziekte.