Kalveren met een hoge jeugdgroei en een maximale ontwikkeling, zodat zij uitgroeien tot productieve melkkoeien, dat willen we allemaal. Maar hoe bereikt u dat en welke melkpoeder past het beste op uw bedrijf? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen onze drie soorten Juniormelk?
Waarom melkpoeder?
- Volle melk varieert dagelijks van samenstelling. De gemiddelde productie van melkkoeien is steeds hoger geworden. Dit resulteert in een verdunningseffect van de vitamine en mineralen. In melkpoeder is dit voldoende aanwezig en is aangepast aan de behoefte van het kalf.
- Koemelk is in veel gevallen te vet om te verteren voor kalveren. De alvleesklier van het kalf werkt in de eerste weken niet optimaal, waardoor het lastig is om het hoge vetpercentage te verteren. In melkpoeder wordt goed verteerbaar vet gebruikt.
- Het sturen van de temperatuur en concentratie is gemakkelijker bij het voeren van melkpoeder.
- Melkpoeder werkt minder verzadigend, waardoor kalveren een hogere voeropname hebben en de pensontwikkeling eerder start.
- De kostprijs van melkpoeder varieert tussen 22,5 en 27 cent per liter bij een concentratie van 125 gram/liter. Bij een concentratie van 150 gram/ liter is dat 28 en 33 cent.
- Bij het voeren van melkpoeder zijn negatieve invloeden van antibioticamelk uitgesloten. Daarnaast heeft melkpoeder een positief effect op de darmflora.
Het grootste aandeel van melkpoeder bestaat uit eiwit en vet. Laten we deze componenten eens goed bekijken.
Eiwit in melkpoeder
Het eiwitgehalte in de meeste melkpoeders varieert tussen de 19 en 24% ruw eiwit. Uiteindelijk zegt de hoeveelheid ruw eiwit niet veel over de kwaliteit van het eiwit. Hoe goed het kalf het eiwit kan benutten hangt af van de verteerbaarheid, het aminozuurpatroon en de beschikbare energie uit vet en koolhydraten. Eiwitten in melk zorgen ervoor dat het kalf lichaamseiwit kan aanmaken. Hierdoor kunnen de organen ontwikkelen en de spieren groeien.
Bij kalvermelk wordt er vooral vaak bekeken of de grondstoffen uit wei-poeder of magere melkpoeder bestaan. Maar wat is nu precies het verschil tussen magere melkpoeder en wei-poeder?
Magere melkpoeder
In het magere melkpoeder segment zijn verschillende stromen te koop. De grondstoffen verschillen vanuit herkomst en ook in kwaliteit. De belangrijkste kenmerk van magere melkpoeder is dat het stremt in de lebmaag. De magere melkpoeder vormt zich als een soort van kaasje, zie afbeelding. Hierdoor vindt er een langzame, maar goed benutbare vertering plaats. Het grootste gedeelte uit de magere melkpoeder (de caseïne) kan alleen verteerd worden in de lebmaag als er stremming heeft plaats gevonden. Onder invloed van de zure stoffen uit de lebmaag vindt de stremming plaats. Of de magere melkpoeder goed stremt in de lebmaag is ook afhankelijk van de kwaliteit en het productieproces waarin de melkpoeder geproduceerd is. Door de stremming verteren de voedingsstoffen langzamer en kan het kalf de voedingsstoffen erg goed benutten. Echter een slecht verlopende stremming kan een negatief effect geven op de vertering.
Wei-poeder
Wei-poeders zijn er in veel verschillende soorten. Dit komt vooral door welke wei-grondstof wordt gebruikt en heeft invloed op de vertering. De kalveren zullen uiteindelijk antwoord geven of een melkproduct goed is of niet, dit is niet van het label af te lezen. In tegendeel tot magere melkpoeder stremt wei-poeder niet in de lebmaag. Doordat het wei-poeder niet stremt in de lebmaag is het melkpoeder eerder verteerd. Het kalf krijgt hierdoor eerder behoefte om ruwvoer op te nemen.
Vet in melkpoeder
Vet in kalvermelk zorgt voor energie. Kalvermelk bestaat voor het grootste gedeelte uit producten met een laag vetgehalte zoals magere melkpoeder, wei- eiwit of gehydrolyseerd tarwe-eiwit. Deze grondstoffen bevatten minder dan 1% vet en daarom moet er dus nog vet toegevoegd worden in melkpoeder. Dit gebeurt door vetkernen toe te voegen aan het mengsel.
Een vetkern in melkpoeder wordt geproduceerd door vloeibare zuivel te combineren met enkelvoudig vet of mengsel van verschillende vetten. Hierdoor krijgt een bolletje vet een jasje van zuivel om zich heen. Dit proces is erg belangrijk voor een goede oplosbaarheid van kalvermelk, maar ook voor stabiliteit van een oplossing. Hoe fijner het vet in een melkpoeder, hoe efficiënter het dier het kan verteren.
Voor een goede energievoorziening van het kalf is het belangrijk dat de verschillende vetten en oliën homogeen verdeeld in de melk zitten, zodat het kalf het gemakkelijk kan verteren. Verder kunnen vetten en oliën ook positief bijdragen aan de gezondheid van de jonge herkauwer en is het essentieel voor een hoge groei en ontwikkeling.
PROGRES® INSIDE
Alle soorten Juniormelk zijn verrijkt met Progres®. Dit is een nieuw gezondheid ondersteunend ingrediënt dat een uniek effect op de darmwerking heeft bij kalveren. Dit zorgt ervoor dat de weerstand van de kalveren wordt ondersteund.
Progres® is een ingrediënt dat afkomstig is vanuit de hars van naaldbomen. Deze hars bevat specifieke stoffen die bomen beschermt tegen bacteriën, protozoën, virussen en schimmels. Een heel natuurlijk product dus en ook erg goed inzetbaar voor onze kalveren.
Progres® inside zorgt voor een ondersteuning van het afweersysteem, een hogere groei en een hoge benutting van voedingsstoffen.
Assortiment Juniormelk
Meer weten over onze melkpoeders?
Bent u nieuwsgierig geworden naar welke Juniormelk het beste op uw bedrijf past? Neem dan gerust contact op met één van onze rundveespecialisten.
Contact