Hooi voeren aan kalveren tot een paar maanden oud is gemakkelijk en constant. Maar onderweg zien we veel verschillende soorten kalverhooi. De praktijk wijst uit dat goed hooi winnen voor kalveren nog een hele opgave is. Soms is het hooi muf van geur, zit er te weinig eiwit in of is het juist te rijk aan suiker. We delen hier graag wat praktische tips voor het winnen van hooi voor kalveren.
Niet teveel suiker, voldoende eiwit belangrijk
Suiker in hooi is belangrijk voor de smaak. Smakelijkheid zorgt ervoor dat uw kalveren voldoende hooi opnemen. Echter teveel suiker is juist een ballast voor uw kalveren, daardoor worden ze vaak dun op de mest. Het maaien van gras vroeg in de ochtend helpt om het suikergehalte in het hooi te beperken, dit scheelt al snel 20 tot 30 gram suiker.
Daarnaast is voldoende eiwit in het hooi belangrijk, zodat de jonge dieren hun hoge eiwitbehoefte behalen voor groei en ontwikkeling. We zien het liefst hooi met een ruw eiwit van rond de 16 procent. Hiermee behaalt u in de basis al een deel van de eiwitbehoefte en kan het verder aangevuld worden met een brok.
Schoon land
Als eerste is het belangrijk om een goed perceel uit te kiezen waarop u wilt gaan hooien. Het mooiste zou zijn als er gehooid kan worden van schoon land. Als er geen drijfmest op het land is gekomen dan sluit u besmetting met paratuberculose uit. Het advies is om 200 tot 250 kg KAS per hectare te strooien. Dit zorgt voor een juist eiwitgehalte in het hooi.
2e snede
Het liefste hooien we voor kalveren een tweede snede. In deze periode zijn de dagen langer en krijgt het hooi meer zonuren, waardoor het beter kan drogen dan bij een eerste snede. Een hoog droge stofgehalte zorgt ervoor dat eiwit en suiker in het hooi rustig vrijkomen, waardoor het kalf een rustige vertering heeft. Een ander voordeel van hooien bij een tweede snede is dat het hooi meer bladrijk is. De verhouding tussen blad en stengel in het hooi is hierdoor beter. Wanneer er hooi wordt gewonnen met veel stengel en weinig blad moet het kalf veel moeite doen om het hooi te verteren en is het eiwitgehalte al snel te krap.
Vitamine D
Na het maaien is het belangrijk dat er niet te vaak geschud wordt. Eén keer per dag is prima voor het droogproces. Wanneer er vaker geschud wordt, beschadigd de plant meer. Hierdoor zal het blad loslaten en mist er steeds een groter aandeel blad. Na het maaien komt er vitamine D in het gras. Dit neemt toe naarmate het gras langer ligt te drogen. Vitamine D is belangrijk voor een groeiend kalf, omdat dit de calcium- en fosformetabolisme aanstuurt. Dit is enorm belangrijk voor een goede skeletontwikkeling.
Advies nodig voor uw jongvee?
Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten jongvee opfok. Zij helpen u graag.
Team rundvee