In het afgelopen jaar 2020 leverde de 1e snede vooral suiker, de 2e snede eiwit en de 3e snede vezels. Als lasagne op elkaar ingekuild een hele complete en constante graskuil waar veel van gevoerd kon worden. Een paar tips voor een goed begin van de lasagnekuil nu het inkuilseizoen weer voor de deur staat.
Onstabiele lasagnekuil
Bij het onderzoek van onze stagiaire Rik Lenes lieten de praktijkmetingen duidelijk variatie zien in een aantal lasagnekuilen tijdens het voeren. In onderstaande tabel ziet u 6 metingen die hij heeft gedaan aan dezelfde lasagnekuil en die duidelijk een variatie laten zien in droge stof- en eiwitgehalte. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat er nóg meer aandacht moet worden gegeven aan het maken van een constante lasagnekuil.
Een goed begin is belangrijk bij het maken van een lasagnekuil
- Maai de 1e snede bij de juiste opbrengst. Met regelmatig een paar dagen neerslag lijkt tot nu toe de toegediende mest goed te werken. De gewenste opbrengst in ton ds is dan ook afhankelijk van hoeveelheid N die u bemest heeft en het gewenste RE% in uw graskuil.
- De onderste laag, dus 1e snede inkuilen met 45 – 50% droge stof. Als dit lukt is een toevoegmiddel overbodig.
- Let er op dat de wagens niet overvol worden geladen op het veld en zorg voor voldoende scherpe messen in de opraapsnijwagen. Hierdoor kan er gelijkmatiger gelost worden op de kuil zonder proppen en heeft de shovel op de kuil meer tijd voor aanrijden in plaats van verdelen. Tijd is geld geldt bij aanrijden alleen aan de opbrengstkant.
- Begin direct in dunne laagjes te lossen of te verdelen over de gehele lengte!!!
- Praktijkonderzoek met metingen aan het snijvlak gedurende het voeren van de lasagnekuil lieten op veel bedrijven variatie zien. Het is dan ook van het grootste belang om de dikte van de 1e laag goed te plannen over de gehele lengte heen.
- Maak de eventuele oprijbaan vóór de sleufsilo en haal deze aan eind van het inkuilen weer weg. Zo kun je straks bij het uitkuilen meteen goed beginnen met de juiste laagdikte in de lasagnekuil. Je hoeft dan alleen maar te sturen op penswerking en niet op kuil variatie. De oprijbaan voor de sleufsilo kan eventueel ook apart worden ingekuild als 1e laagje onder een nog eventueel te maken nazomer- of herfstkuil.
- Kuil ‘hol’ in zodat de kanten langs de wanden ook goed verdicht worden. Dit voorkomt vervelende broei langs de wanden op de overgang van de verschillende snedes.
- Het belangrijkste is om een laag zuurstofdicht af te dekken. Gebruik hiervoor krimpfolie en evt. slurven voor langs de kant. Een vlakke en goed aangereden laag conserveert prima en geeft later geen smet in de overgang tussen de verschillende lagen.
- Probeer straks de 2e snede wat vochtiger in te kuilen. Streef dan naar 40% droge stof. Dit geeft een betere conservering (verdichting) van beide lagen.
- Voorkom een te stengelige en daarmee broeigevoelige laag door na de 1e snede telkens met 4 weken weer te maaien.
- Wanneer de lasagnekuil prima is geslaagd kan er van de gehele partij een monster worden genomen. Wanneer u 1 laag bestemd voor bijvoorbeeld de droge koeien dan deze direct ook afzonderlijk laten onderzoeken.
Meer weten over de juiste inkuilstrategie op uw bedrijf?
Neem gerust contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Lees meer over het winnen van ruwvoer op het melkveebedrijf >