In onze voedingspiramide is (vers) gras de basis van de voeding van uw koeien. Als we tijdens het weideseizoen het verse gras kunnen combineren met de juiste kwaliteit graskuil blijven de koeien stabieler. Dit kan eenvoudig door te streven naar graskuil bijvoeren die niet op dat moment is geoogst.
Tot aan de langste dag hoog suiker in vers gras, hoge eiwitbenutting
Vanaf de start van het weideseizoen is het suikergehalte van het verse gras zeer hoog. Hierdoor is ook de benutting van eiwit erg hoog. Er kan zelfs een tekort aan penseiwit ontstaan. Dit blijft in het algemeen zo tot aan de langste dag: 21 juni 2025.
Na de langste dag laag suiker in vers gras, lagere eiwitbenutting
Na de langste dag hebben we veelal te maken met warmere nachten waardoor het suikergehalte in vers gras lager wordt. Dit wordt vaak versterkt op vooral veengrond door een toenemende levering van stikstof en zwavel. Ook de werking van de gegeven drijfmestgiften doen mee aan een hogere beschikbaarheid van stikstof.
Wat te doen?
Breng zo goed mogelijk alle partijen graskuil en balen in beeld.
- Voer tot aan de langste dag naast het verse gras een partij graskuil bij die na de langste dag is geoogst. Het hoge suikergehalte en de hoge eiwitbenutting wordt dan gecombineerd met graskuil die suikerarmer en eiwitrijker is.
- Bewaar eventueel een partij graskuil die voor de langste dag is gemaaid (1e, 2e en soms 3e snede) voor het bijvoeren na de langste dag. Het lagere suikergehalte en de lagere eiwitbenutting wordt dan gecombineerd met suikerrijker en eiwitarmer gras.
- Plan eventueel in dat een deel van de 1e snede straks apart wordt ingekuild (laag kuiltje voor voldoende voersnelheid). Deze kunt u dan vanaf de langste dag gaan bijvoeren. Bedenk dat dit vaak super smakelijke 1e snede is die juist als de nachten warmer worden de ds-opname van de (verse) koeien in de zomer stimuleert. Door het apart inkuilen van een deel van de 1e snede kan het moment van het openen van de grote graskuil worden uitgesteld zodat daar broeiverliezen worden voorkomen.
- Maak eventueel een deel van de 1e snede in balen die ook zonder broei kunnen worden bijgevoerd.
Wanneer u stuurt met ruwvoer is de hoeveelheid bij te voeren eiwit tot aan de langste dag minder. Hetzelfde geldt voor de benodigde energie later in het seizoen. Niet alleen een beter maar ook goedkoper rantsoen dus. Uiteraard is bovenstaande niet zo maar op elk bedrijf praktisch toe te passen, maar wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team rundvee >