Op de zeer geslaagde Themadagen Jongveeopfok, die in februari 2019 zijn gehouden op een praktijkbedrijf in de regio, was één van de speerpunten van ABZ Diervoeding de aanmaak en verstrekking van biest. Hoewel niemand het belang van goede biest ontkent, blijkt dat er nog veel te verbeteren is in het biestmanagement. Een goede en efficiënte jongveeopfok start met gouden biest.
8% suiker
Voor een goede aanmaak van biest is een goede opname van 12 kg droge stof tot aan het afkalfmoment van groot belang. Voor een goede opname moet het rantsoen van de droge koeien kloppen. Een Actief Droogstand rantsoen bevat minimaal 8% suiker. Toevoegen van kristalsuiker, bietenpulp of Palatinose is erg belangrijk om de penswerking van de droge koe te stimuleren. Voldoende penswerking geeft een goede benutting van het aangeboden eiwit uit het rantsoen, waardoor er veel aminozuren in de pens worden gevormd. Deze aminozuren zijn de perfecte bouwstenen voor goede biest.
150 gram Vital Dry Extra
In het begin van de droogstand heeft de koe veel anti-oxidanten nodig om de restmelk in het uier op te ruimen en het uierweefsel te herstellen. Later zijn de anti-oxidanten nodig voor de
aanmaak van goede biest met voldoende antilichamen, mineralen en vitamines voor het pasgeboren kalf. Het is dus belangrijk om de gehele droogstand 150 gram Vital Dry Extra te voeren. Vergeet niet vaarzen die voor de eerste keer gaan kalven minimaal 4 tot 6 weken voor afkalven te voeren als droge koeien.
Wat is gouden biest?
Ondanks hetzelfde rantsoen zal de kwaliteit van de biest altijd variëren. Het is daarom heel belangrijk om de Brix-waarde van de biest te meten en altijd voldoende goede biest op voorraad te houden in de diepvries.
Het afkalfproces en de biest aanmaak is hormoon gestuurd. Het is daarom van groot belang om te zorgen voor een stressvrije omgeving voor de koe rondom het afkalven. Door stress wordt
het hormoon cortisol geproduceerd waarbij de circulatie van de ‘positieve’ hormonen wordt onderdrukt.
Ideale situatie
- Een stressvrije afkalflijn waarbij de koe in de afkalfruimte in contact blijft met de gehele droogstandsgroep. De afkalfruimte is goed ingestrooid waardoor de kalvende
koe goed kan liggen en opstaan. Denk ook aan ruime diepstrooiselboxen voor de droogstandsgroep met boxbreedte van minimaal 130 cm. - Droogstandsperiode van minimaal 6 weken.
- Body Condition Score (BCS) > 3,5. Te vette koeien hebben minder vreetlust vlak voor afkalven waardoor dan al ketose kan ontstaan. Het bijna voldragen kalf en de aanmaak van biest vragen veel energie. Bij droge koeien met een (veel) te ruime BCS is het gebruik van een Kexxtone-bolus aan te raden.
- Direct minimaal 2 liter biest uitmelken. Uitstel van melken na het kalven geeft direct verdunning van de biest waardoor de Brix-waarde daalt. Helemaal uitmelken met bijvoorbeeld een minimelker is voor ‘moeder en kind’ het beste.
- Aandacht. Een uitgestelde kalving is funest voor de biest kwaliteit. Vaak wordt de biest dan al verdund.
Overdracht van immuniteit
In de eerste 3 uur na geboorte vindt er een passieve overdracht plaats van immuniteit. De darm van het kalf is volledig doorlaatbaar voor de immunoglobulinen (antilichamen) uit de biest. Veel problemen later in de opfok, zoals diarree en longontsteking, ontstaan vaak door te weinig en/of te late biestverstrekking aan het kalf. Wen uzelf het volgende aan:
- 2 liter direct, 4 liter binnen 12 uur, 6 liter binnen 24 uur
Blijf meten/ dat loont!
Na aanmelding voor de Themadag Jongveeopfok hebben we onze relaties een brief gestuurd met een monsterbuisje. Veel monsterbuisjes met biest zijn meegenomen. Gemiddeld was de meegebrachte biest 3 uur na afkalven uitgemolken. De biestgift was 7 liter en de Brix-waarde 21,5. Hieruit blijkt dat vooral de biest aanmaak door de droogstaande koe op veel bedrijven voor verbetering vatbaar is. Blijf meten! De Brix-waarde van de biest is het rapportcijfer voor uw gehele droogstandsmanagement!
Advies & informatie
Heeft u een vraag over ‘de aanmaak en verstrekking van biest‘? Wij helpen u graag.
Contact opnemen >