Op onze Staldagen 2023 hebben we vooruit gekeken naar de komende zomerperiode. Hoe kunnen we gezonde klauwen behouden? In dit artikel een paar tips.
Houd de koeien in de juiste conditie
Het is steeds meer bekend dat met het vermageren van een koe ook het vetkussentje in de klauw dunner wordt. Koeien met een mooie BCS (3+) hebben een goed vetkussentje wat zorgt voor een betere bescherming van de klauw. De klauw is minder kwetsbaar. Vooral verse koeien die geweid worden, willen vaak gemakkelijk melk geven terwijl de energievoorziening niet adequaat is. Al snel zorgt dit voor te veel verlies van conditie. Klauwgezondheid in de zomer begint met koeien op conditie houden. Dus zorg voor voldoende krachtvoer wat de verse koe goed kan benutten.
Biotine belangrijk voor sterke klauwen
Klauwen bestaan uit vooral keratine. Voor de vorming van keratine is koper, mangaan en zink nodig als spoorelement. Keratineaanmaak is echter ook afhankelijk van biotine dat ook wel ‘vitamine H’ wordt genoemd. Bij een goede penswerking maakt een koe zelf voldoende biotine aan in de pens. Deze aanmaak kan echter onder druk staan bij een tegenvallende ruwvoeropname. Vooral bij hittestress zal een verse koe met een stevige krachtvoergift een scheve ruwvoer-/ krachtvoerverhouding hebben. Gezonde klauwen behouden in de zomer kunt u dus stimuleren door alle maatregelen te nemen voor behoud van opname van ruwvoer. Bij hittestress zal de biotine aanmaak afnemen.
In onze Weidevoeders en Productievoeders is standaard biotine toegevoegd. Overleg met uw rundveespecialist of deze toevoeging in uw situatie voldoende is. Een sterke klauw vermindert de kans op met name witte lijn onstekingen.
Voorkom mycotoxinen en endotoxinen
Bij hittestress zal er in de bloedvaten van de dunne en dikke darm minder zuurstof beschikbaar zijn. De koe zal om warmte kwijt te raken de bloedstroom naar de buitenkant verplaatsen. De darmwand is bij hittestress dan ook extra toegankelijk voor toxinen. Toxinen veroorzaken vochtophoping, bevangenheid in de haarvaten van de klauw. Toxinen verminderen de weerstand van de koe en daardoor is er meer kans op infectieuze klauwaandoeningen. Mycotoxinen zijn toxinen uit schimmels. Zorg daarom voor uiterste hygiëne bij het voeren en gebruik eventueel conserveringsmiddelen zoals Selko-TMR. Endotoxinen zijn toxinen die ontstaan in de darm bij onvoldoende benutting in de pens. Vooral bufferen van het rantsoen is in de zomer erg belangrijk.
Gezonde klauwen behouden in de zomer is door middel van voeding mogelijk door:
- Conditie behouden door voldoende energie te voeren.
- Biotine aanmaak stimuleren door hoge opname droge stof.
- Toxinen voorkomen op darmniveau door hygiëne en buffering van het rantsoen.
Wilt u met ons hierover van gedachten wisselen? Neem dan contact op:
Contact team rundvee