ABZ Diervoeding adviseert al jaren gesneden gerstestro voor droge koeien. Gerstestro is nu leverbaar vanaf het land en de kwaliteit is uitstekend. Vandaar in dit artikel nog even de voordelen van gerstestro op een rij. En de ervaring van een klant die 100% gerstestro voert aan zijn droge koeien.
Gerstestro is zachter
Gerst wordt eerder gecombined dan tarwe. Gerstestro is daardoor erg schoon, smakelijk en minder aangetast door schimmels. In de praktijk wordt zo’n 2 tot 10 kg gerstestro per droge koe per dag gevoerd afhankelijk van het systeem dat wordt gehanteerd. Vooral bij een hogere opname is de kwaliteit van het gebruikte stro bepalend voor het slagen van het droogstandsrantsoen.
Gesneden gerstestro beter dan gehamerd tarwestro
In veel rantsoenen wordt gehamerd tarwestro gebruikt met goede resultaten. Het nadeel van gehamerd tarwestro kan zijn dat veel kleine strodeeltjes te snel de pens passeren. We zien dat vaak strodeeltjes in de mest van de droge koe met mestzeven. De droge stofopname (lees Kali opname) is met gehamerd stro dan hoger terwijl de voerbenutting afneemt.
Penswerking
Gesneden gerstestro is makkelijk opneembaar en wordt bij het maken van het gemengde rantsoen nog verkleind. Er blijft voldoende fysieke structuur in het gerstestro voor de perfecte penswerking. Het zachtere gerstestro breekt beter af in de pens waarbij luchtbelletjes ontstaan op de strodeeltjes. Het gerstestro blijft zo “drijven” in de pens tot het volledig afgebroken is.
100% gerstestro + Droogstandsbrok Stro
Bij een ruwvoertekort kan het een goed idee zijn om bij uw droge koeien graskuil en snijmaïs te besparen. Dit kan door 100% gerstestro + 5 kg Droogstandsbrok Stro 220 (code 30.352) te voeren. Let hierbij op het volgende:
- Als de brok kan worden gevoerd met een krachtvoerbox is de gift precies. Geef van de eerste tot de laatste dag van de droogstand 5 kg per koe per dag. Eventueel een
tweelingdracht 1 kg extra. - Wanneer u met de hand brok voert dan graag meer vreetplekken dan koeien. Zet eventueel de koeien vast tijdens het tweemaal daags brok voeren.
Toon Hilhorst uit Soest gaat voor constant
Waarom 100% gerstestro en brok?
Hilhorst: “Sinds een jaar voer ik gerstestro aan de droge koeien. Daarvoor voerde ik zo’n 3 jaar tarwestro. De opname ging steeds meer tegenvallen. Stro en brok voeren is voor mij 1 + 1 = 3. Het is beter voor mijn ruwvoerpositie en je hebt elke dag smakelijk voer met weinig werk. Het constante bevalt me goed.”
Hoe doe je het?
“Ik voer twee keer per dag vers stro, één keer per week haal ik het oude stro weg en dat gaat in het jongveerantsoen. Vooral voor nieuwkomers in de groep giet ik ook nog twee keer per dag Palatinosemelasse over het stro om de opname te stimuleren. Dat is meteen m’n controlemoment. De droge koeien krijgen van de eerste tot de laatste dag 5 kg Droogstandsbrok Stro 220 via de krachtvoerbox. De koeien nemen de brok goed op. Ik denk dat de krachtvoerbox wel belangrijk is voor dit systeem. Het zorgt ervoor dat koeien minder kweilen in het stro en ze precies hun gift krijgen verdeeld over de dag.”
Wat zijn de resultaten?
“De koeien kalven makkelijk af en ik heb dit jaar nog geen melkziekte infuus gebruikt na het afkalven. Alle biest wordt gemeten en de Brix-waarde is tussen de 23 en 27. Direct na het kalven krijgen ze het voermengsel van de melkkoeien en daar wordt dan agressief van gevreten. Dát is de kracht van het systeem.”
Advies & informatie over uw droogstandsrantsoen
Heeft u hierover nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze rundveespecialisten, zij helpen u graag!
Contact