U zult het vast herkennen. Rond december zijn de gehaltes het hoogst en vanaf april zakken de gehaltes tot een dieptepunt in juni – juli. Zeker wanneer er weer vers gras in het rantsoen komt, daalt het vetgehalte hard. Voor het eiwitgehalte geldt hetzelfde maar dit daalt wel minder sterk dan het vetpercentage. Dit kunt u goed zien in onderstaande grafiek van het vet- en eiwit % van RFC door het jaar heen.
Waar wordt de zomerdip door veroorzaakt?
Voeding
In Nederland wordt ruim 80% van de koeien (gedeeltelijk) geweid. Van de groep die niet weidt, krijgen de koeien ook nog gedeeltelijk vers gras op stal. Verreweg het grootste gedeelte van de melkkoeien in Nederland krijgt dus vers gras in het rantsoen, dit heeft een duidelijk effect op vetgehalte in de melk. Blad van gras bevat een waslaagje. Het vet in dit waslaagje heeft een andere samenstelling (onverzadigd) dan het vet in graskuil (verzadigd). Het onverzadigd vet van vers gras remt de melkvetvorming in het uier van de koe. Wanneer hetzelfde gras geconserveerd wordt verandert de vetsamenstelling en verdwijnt dit effect.
Hittestress
Uit onderzoek is gebleken dat door hevige hittestress het vetgehalte tot 16% kan dalen . Dit speelt dus zeker een rol in de melkvetdaling in de zomer. Daarnaast geeft de langere daglengte een stijging in productie wat ook een verdunningseffect geeft.
Wat te doen?
- Voer gedurende de zomer een buffer aan uw melkkoeien in de vorm van 100 gram natriumbicarbonaat. Als er sprak is van ernstige hittestress (> 30 graden) verhoog dit naar 200 gram en 200 gram pensbestendig vet toevoegen (ABZ Fat).
- Probeer naast het verse gras een deel (grover) kuilgras te blijven voeren. Zo voorkomt u dat er alleen maar onverzadigd vet verstrekt wordt aan uw melkvee.
- Voer voldoende structuur.
- Verstrek voldoende energie die de aanmaak van boterzuur en azijnzuur stimuleert zoals rustig verteerbare celwanden (bietenpulp, Lactograan, hooi, sojahullen). Schakel eventueel over naar een rustiger brok, zoals de Garantbrok, Sterbrok of een Weidebrok.
- Zorg voor een goede voeropname door een fris en smakelijk voermengsel en evt. 2x per dag voeren
Advies en informatie
Voor advies en informatie over gehaltedip van uw koeien in de zomer, kunt u het beste contact opnemen met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team rundvee