De maïsoogst is afgelopen week op gang gekomen. Door een droge en best zonnige nazomer is de afrijping harder gegaan dan verwacht. Opvallend is dat de snijmaïs frisgroen op het land staat. De groene bladeren werken als ‘zonnepanelen’. De suikers die in het blad worden gevormd onder invloed van zonlicht worden in de korrel ingebouwd als zetmeel. Het is erg belangrijk om de afrijping goed in de gaten te houden en tijdig te oogsten bij een rijpe korrel.
Maïs is familie van gras
Dat is onder andere te zien aan de ontwikkeling van de plant. Hoe later de plant wordt geoogst, hoe meer zal verteerbaarheid afnemen en de verhouting zal toenemen. In de afgelopen drie droge zomers viel de VEM van de snijmaïs telkens mee door de hoge verteerbaarheid van de plant. Dit jaar kan de verteerbaarheid van de plant tegenvallen omdat de plant groen blijft en daardoor blijft afnemen in verteerbaarheid. Daarom: korrel rijp = maïs eraf. Als er (vrijwel) geen melk meer uit de korrel bij het doorsnijden van de korrel komt, is ze rijp.
Vooral laat gezaaide maïs rijpt nog niet af
Vooral in Noord-Nederland zijn verschillende percelen erg laat gezaaid of zelfs overgezaaid. Deze percelen rijpen moeilijk af. Heb de komende weken nog geduld. Tot half oktober is de plant nog in staat om af te rijpen en toe te nemen in droge stof percentage. Hoger hakselen kan een idee zijn om hiermee een paar procent droge stof te winnen. Op de foto hieronder ziet u een doorsnee van een LG 31.205 boven in Groningen. Zoals u ziet is het zwarte puntje te zien en de melklijn al zeker op ¾ van de korrel. Eind van deze week wordt het droger en zonniger: waarschijnlijk het beste moment om deze maïs te hakselen.
Wel of geen compleet gewas inkuilen?
Het oogsten van de snijmaïs als compleet gewas is de meest voor de hand liggende keuze op vrijwel alle melkveebedrijven. Besef dat snijmaïs niet alleen zetmeel levert, maar ook een groot deel waardevolle ruwe celstof die ook prima kan verteren en tegelijk de eventuele aankoop van structuur verminderd.
Op een aantal melkveebedrijven kan het inkuilen van snijmaïs als MKS een optie zijn waarbij 1/3 van de opbrengst op het land achterblijft doordat alleen de kolf wordt gehakseld. Op dat moment kan er een hoger aandeel graskuil worden gevoerd waardoor er minder eiwitaanvulling in het rantsoen nodig is. Tegelijkertijd wordt op deze wijze een erg hoge ruwvoervoorraad voorkomen.
Ruwvoer voorRAAD
Overschat uw ruwvoervoorraad niet.
- Uit de eerste ervaringen met het voeren van de 1e snede blijkt dat deze erg goed wordt opgenomen. Koeien blijken het lage eiwitgehalte in de kuil of het rantsoen te compenseren met een hogere voeropname.
- Daarnaast wordt vanwege de hoge krachtvoerprijzen her en der minder krachtvoerrijk gevoerd dan in de afgelopen jaren het geval was. Een krachtvoer-armer rantsoen leidt ook direct tot hogere ruwvoeropname.
- Denk vooruit en zorg ervoor dat u de komende oogst snijmaïs kunt voeren tot en met Kerst 2022. Dit voorkomt dat de nieuwe snijmaïs direct na het oogsten gevoerd moet worden zoals dat in de afgelopen droge jaren helaas vaak het geval was.
Voorkomen goedkoper dan corrigeren
De afbraak van snijmaïs is erg bepalend voor de voerefficiëntie van uw rantsoen. Een afwijkende kwaliteit snijmaïs corrigeren, blijkt vaak lastiger dan verwacht en bovendien heb je er een jaar lang last van.
- Voorkom bij een erg natte graskuil met veel melkzuur een snijmaïs met veel melkzuur. Voorkom daarom een te vochtige snijmaïs met minder dan 35% droge stof zeker als uw graskuil ook al vochtig is. De totale hoeveelheid melkzuur uit ruwvoer kan zorgen voor een tegenvallende voeropname.
- Voorkom bij een erg droge en grove graskuil een snijmaïs met als combinatie erg droog (meer dan 35% droge stof) en grof gehakseld (> 6 mm). Bij een droge en grove graskuil is er al vaak een tekort aan eiwit. Probeer te voorkomen dat er met extra eiwit en pensenergie moet worden gecorrigeerd om ook nog eens een droge en grove snijmaïs af te breken.
- Omdat de snijmaïs voldoende vocht heeft, zal de plant lang groen blijven en daardoor ook meer verhouten dan in de voorgaande droge jaren. De plantverteerbaarheid en daarmee de VEM zal daarom al snel verminderen. Om toch voldoende VEM te oogsten is het zaak om het oogstmoment bij een rijpe korrel niet uit te stellen. Bovendien kan de snijmaïs hoger gehakseld worden waarbij het meest onverteerbare stukje van de ‘stam’ blijft staan.
- Verloopt de afrijping erg traag dan zal het niet meevallen om te hakselen bij een droge stofgehalte van 35%. Ook in dat geval is hoger hakselen een goede optie omdat bij hoger hakselen niet alleen de VEM toeneemt maar ook het droge stofpercentage. 30 cm hakselen levert al snel een 3% hoger droge stofgehalte op.
Flint of Dent
ABZ Diervoeding verkoopt al een aantal jaren specifieke Dent-rassen van Pioneer. U kunt Dent-maïs herkennen aan het ontbreken van de glazige korrels. Zetmeel van Dent-rassen is zachter en beter beschikbaar voor de pens bacteriën. Op de foto ziet u links een foto van Flint- en rechts een foto van Dent-maïs.
Heeft u ook een of meerdere percelen Dent-maïs? Zorg er dan voor dat u deze als eerste kunt gaan voeren waardoor u onverteerde maïskorrelstukjes in de mest kunt voorkomen. Vooral bij veestapels met een hoge melkproductie of veel verse koeien is het van groot belang dat het aangeboden zetmeel uit snijmaïs waarmee wordt gerekend ook werkelijk verteerd wordt door de koe. Overleg met uw rundveespecialist over de inzet van een Dent-ras nu of in de toekomst.
Maïs beoordelen
Eerder maakten wij een video over het beoordelen van de snijmaïs en de hakselkwaliteit. Wilt u dit bekijken? Klik dan op onderstaande button.
Beoordeel objectief uw maïs >
Voor meer informatie, neem gerust contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!