Voor velen van u zijn Mervobest soja en Mervobest raap ingeburgerde begrippen. Naast dat het soms enkelvoudig gevoerd wordt, was het decennia lang een vast onderdeel van veel productiebrokken als belangrijke bron van bestendig eiwit. Vanaf juli is de productie van deze eiwitbronnen met behulp van formaldehyde niet meer toegestaan. Voor de rundveevoeding is dat jammer, omdat deze behandeling het meest effectief was om soja en raap te laten ontsnappen aan afbraak door pensbacteriën. Daarbij was het op darmniveau goed verteerbaar.
Alternatieven
Omdat het verbod op het gebruik van formaldehyde al lange tijd in de lucht hing, hebben diverse bedrijven geïnvesteerd in alternatieve behandelingen en technieken om soja en raap bestendig te maken. Al deze technieken maken gebruik van een verhittingsproces eventueel in combinatie met melasse, suikers of lignosulfonaat om een pensbestendige suiker-eiwitverbinding te maken. ABZ Diervoeding heeft met Schothorst Feed Research veel verteringsonderzoek gedaan om de voederwaarden van de verschillende alternatieven te bepalen. Hieruit blijkt dat er een enorme variatie is tussen de bestendigheid van de verschillende aanbieders en verschillende methoden. Naast de bestendigheid is ook de darmverteerbaarheid onderzocht. Een te intensieve hittebehandeling kan het eiwit namelijk ook slecht verteerbaar maken op darmniveau.
Effect op rantsoenen
Tot op heden hebben we nog gebruik kunnen maken van Mervobest soja en Mervobest raap die we nog op voorraad hadden. Komende weken schakelen we over naar de alternatieve producten die het beste uit de onderzoeken naar voren gekomen zijn. Ondanks de keuze voor de beste bronnen, is het WDVE niveau wat lager als dat we gewend zijn. Daardoor kan er minder extreem gecorrigeerd worden als voorheen en is het nog belangrijker om te sturen op voldoende microbieel eiwitvorming in de pens. Het maximaliseren van microbieel eiwitproductie uit ruwvoer is al lang het speerpunt van onze rundveespecialisten, wat door deze verandering nog meer het verschil gaat maken.
Advies nodig voor uw rantsoen?
Neem gerust contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team rundvee >