Niets is zo vervelend voor een melkveehouder als een koe, die pas gekalfd heeft, af te moeten voeren vanwege gezondheidsproblemen. Helaas is het wel de realiteit dat in de periode van droogzetten – afkalven – start van de nieuwe lactatie de meeste ziektes voorkomen bij melkkoeien. Om die reden is er de laatste jaren weer meer aandacht voor ‘duur melken’. Momenteel loopt daar ook onderzoek naar op de Dairy Campus in Leeuwarden. De eerste resultaten daarvan zijn pas in verschillende vakbladen gepubliceerd en leveren interessante resultaten op:
154 koeien zijn verdeeld over 3 groepen waarbij gelet is op een gelijke verdeling van kalfdatum, lactatienummer, productie en fokwaarde voor persistentie. De 3 groepen werden vervolgens geïnsemineerd tot 300 dagen lactatie waarbij het volgende verschil werd gemaakt:
- Groep 1 inseminatie vanaf dag 50;
- Groep 2 inseminatie vanaf dag 125;
- Groep 3 inseminatie vanaf dag 200.
Van deze groepen werd verder de productie, gehalten en progesteronniveau in de melk bijgehouden. De onderzoekers kwamen vervolgens tot de volgende conclusies:
- Bij vaarzen was er geen verschil in dagproductie. Vaarzen waar 200 dagen na kalven begonnen werd met insemineren hadden dezelfde dagproductie als vaarzen waar na 50 dagen al geïnsemineerd werd. Hieruit blijkt ook wat we uit de praktijk al weten: vaarzen zijn erg persistent. Een 2e kalfs koe produceert wel meer. Daardoor kan het verlengen van de tussenkalftijd bij vaarzen op koppelniveau wel melk kosten.
- Beginnen met insemineren 125 dagen na afkalven gaf geen lagere productie per dag vergeleken met starten op 50 dagen. Bij start vanaf 200 dagen was er wel een lagere productie.
- Koeien die vanaf dag 200 geïnsemineerd werden, hadden 71% normale cyclus, tegenover 65% bij de groep vanaf 125 dagen en 54% bij de groep vanaf 50 dagen. De groep die vanaf dag 200 gedekt werd, had ook minder inseminaties nodig per dracht (1,4 tegenover 1,9 bij beide andere groepen.
- Het lijkt per koe te verschillen hoe geschikt ze zijn voor een verlengde lactatie.
Wanneer begint u met insemineren?
Over het algemeen is het zo dat hoe korter de tussenkalftijd en hoe minder dagen uw koppel gemiddeld aan de melk is, hoe hoger de productie is. Naar aanleiding van bovenstaand onderzoek is het echter wel goed voor uzelf de volgende vuistregels te gebruiken:
- Hoogproductieve vaarzen zijn persistent. Als deze dieren moeite hebben met hun productie is het niet erg ze een cyclus later te insemineren.
- Het verschilt per koe hoe geschikt ze is voor een langere lactatie. Streef naar een korte gemiddelde tussenkalftijd, maar geef koeien die veel melk geven en minder vruchtbaar zijn/ slecht cyclisch worden gerust meer tijd voordat u ze gaat insemineren (vanaf dag 125).
- Overleg eens met uw rundveespecialist wat voor uw bedrijf het goede moment is om te starten met insemineren en welke koeien evt. later gedekt mogen worden.
Meer weten?
Vraag onze rundveespecialisten om tips. Zij helpen u graag!
Contact