De voederwaarde van de 1e snede is super hoog. Vrijwel alle kuilen zijn gemaakt in de 1e of 3e week van mei. Vooral de kuilen uit de 1e week van mei hebben zeer hoge gehalten aan eiwit én suiker. De structuur of vezels in deze kuilen ontbreekt eigenlijk totaal. Aankoop van de juiste structuurbron is erg belangrijk voor een goede benutting.
Koolzaadstro
Gehakseld koolzaadstro heeft de hoogste ADL van alle structuurbronnen. Omdat koolzaadstro is gehakseld verdeeld het zich goed over of door het voermengsel. Koolzaadstro is verpakt in plastic baaltjes van 20 kg per stuk. Afhankelijk van de hoeveelheid is de dosering dan ook erg eenvoudig, vaak zijn er 2, 3 of 4 baaltjes nodig in de voermengwagen. Gehakseld koolzaadstro behoudt haar prik in een vochtig voermengsel. Dat is belangrijk omdat het droge stofgehalte van veel voorjaarskuilen lager is dan 40%.
Tarwestro
Gesneden of gehakseld tarwestro wordt vaak vergeten als structuurbron, terwijl deze relatief goedkoop is en ook heel effectief. Het is wel belangrijk dat de tarwestro voor de regen is geperst, dus zal het dit jaar vooral uit Duitsland moeten komen. Let bij gebruik van gesneden tarwestro goed op dat alle messen in de voermengwagen scherp zijn. Laad de tarwestro als eerste met bijvoorbeeld de 1e helft snijmaïs, zodat het verkleinen direct na laden kan beginnen. Vooral bij een ruwvoertekort is fris tarwestro erg geschikt.
Gerstestro
Ten opzichte van tarwestro is gerstestro veel zachter, doordat gerst eerder wordt gedorst met een lagere opbrengst per hectare. Bovendien is de stengel van gerstestro veel breder. Gerstestro geeft in het melkveerantsoen dan ook minder structuur dan tarwestro. In droogstandsrantsoenen is gesneden of gehakseld gerstestro juist ideaal, ook vanwege de smakelijkheid. Tevens het betere alternatief voor gehamerd Spaans tarwestro, wat op dit moment vrijwel niet leverbaar is vanwege de droogte daar.
Luzerne
Kunstmatige gedroogde luzerne is een structuurbron die ook nog zo’n 17% ruw eiwit bevat. Luzerne bevat wat minder structuur dan stro, maar verdringt ook minder door de lagere verzadigingswaarde (VW). Vooral op bedrijven met voldoende ruwvoer en behoefte aan extra eiwit is luzerne erg geschikt.
Hooi
Tot aan de langste dag was het ideaal weer om super smakelijk hooi te maken. Overweeg of u een deel van het hooi gebruikt bij de melkkoeien of juist al het hooi bestemt voor uw droge koeien. Omdat het hooi dit jaar veel suiker bevat, is deze vaak erg geschikt om 100% te voeren aan de droge koeien in combinatie met onze Droogstandsbrok Katapult. Aankoophooi kan een prima structuurbron zijn. Let op dat in een vochtig voermengsel hooi al snel wat structuureffect kwijt raakt. Hooi als structuurbron heeft als belangrijk pluspunt het positieve effect op het vetgehalte in de melk, omdat pensbacteriën op suikerrijk hooi meer boterzuur gaan produceren.
Meer informatie of advies nodig?
Klik op onderstaande button en vraag de door u gewenste informatie of een adviesgesprek met één van onze rundvee specialisten aan.