Op veel bedrijven wordt steeds vaker een gedeelte van het land gebruikt voor het maken van (natuur)hooi voor droge koeien. ABZ Diervoeding heeft speciaal voor deze veehouders al jaren lang de Droogstandsbrok Katapult 120. Hiermee kan in de gehele droogstandsperiode 100% hooi tot 100% afkalfgemak leiden. Bekijk de video onderaan deze pagina waarin Albrecht Finnema uit Warstiens zijn ervaring met u deelt over hooi maken ‘waar je thee van kunt zetten’.
Zon geeft vitamine D
Onze Actief Droogstand aanpak onderscheidt zich door zorg te dragen voor voldoende circulatie van actieve Vitamine D in de droogstaande koe. Bij zonnig weer wordt Vitamine D in gras gevormd door UV-stralen. Bij een langere veldperiode met veel zon neemt het gehalte aan Vitamine D toe. Bij conservering zal een ingekuild product een groot deel van de vitamines verliezen. Bij goed gewonnen hooi zullen de verliezen van vitamines beperkt zijn. Mooi hooi geeft dan ook een goede voorziening van vitamine D. Door vitamine D is de droogstaande koe in staat om calcium en fosfor te mobiliseren en daardoor actief te blijven.
Weinig eiwit en veel suiker
Wanneer u hooi gebruikt voor uw droogstaande koeien is het van belang dit te laten onderzoeken op voederwaarde en mineralen. Hooi moet voldoen aan de volgende kenmerken: meer dan 75% droge stof, meer dan 8% suiker en maximaal 12% ruw eiwit. Een gunstige suiker-/ eiwitverhouding zorgt voor een zeer goede pensvulling en penswerking. Hierdoor blijft de droge stofopname op een hoog peil tot aan het afkalfmoment. Hooi kan dan ook onbeperkt gevoerd worden zonder snijmaïs of andere producten aan de droogstaande koeien. Er is geen minimum norm voor het eiwitgehalte van het hooi, want de opname en benutting van hooi is zeer goed. Wanneer het hooi meer dan 12% eiwit bevat is het hooi minder geschikt. Door een hoger eiwitgehalte is de passage van hooi te snel en vaak de fosfor en kali te hoog.
Wachten
De kunst is om hooi te winnen met een gunstige verhouding tussen ruw eiwit enerzijds en kali en fosfor anderzijds. Op percelen met een uitgestelde maaidatum wordt deze verhouding vaak vanzelf gunstiger. Bij een gangbaar perceel bestemd voor voer voor de droogstaande koeien is het uitstellen van het maaimoment echter ook essentieel. Wacht tot het Engels raaigras in het perceel bloeit. Op dat moment is het suikergehalte in het gras het hoogst. Met een beperkte kunstmestgift van plusminus 80 kg KAS en het liefst zo weinig mogelijk drijfmest wordt dan een goede droge stofopbrengst gehaald met daarin de juiste verhouding van de mineralen.
‘Waar je thee van kan zetten’
Wanneer je op het juiste maaimoment wacht en het weer werkt mee is het de kunst om hooi te maken ‘waar je thee van kunt zetten‘. Maai sowieso een kurkdroog gewas ’s middags en neem de tijd. Wanneer het kan probeer dan balen ongewikkeld op te slaan met pallets er onder. Indien nodig kunnen de balen ook gewikkeld worden. Het risico van later maaien is de verhouting van het gras die de voeropname in de weg kan staan. Het is daarom erg belangrijk om het product maximaal te snijden tijdens de oogst. Vaak is het later snijden in een voermengwagen niet mogelijk of heel lastig door de te kleine portie.
Let op dat het droge stof gehalte van groot belang is. Bij een 40 – 50% droge stof worden gewikkelde balen vaak minder smakelijk en daardoor later de opname minder hoog. Dus maak kuil van maximaal 40% droge stof of (gewikkelde) balen van minimaal 75% droge stof. Omdat de groep droge koeien vaak beperkt is, heeft het maken van gewikkelde balen de voorkeur in verband met voersnelheid.
Kruidenrijk grasland
Vanuit de zuivel wordt gestimuleerd om een klein gedeelte van de graslandpercelen te gebruiken als kruidenrijk grasland. Uiteraard is dit kruidenrijk grasland net zoals natuurland ook zeer geschikt voor ruwvoer op maat voor droge koeien. De smakelijkheid van dit ruwvoer is vaak erg goed.
Jaarrond voldoende hooi
Een bedrijf met 100 melkkoeien heeft jaarrond gemiddeld 15 droge koeien en 5 drachtige vaarzen die binnen 2 maanden gaan kalven. Deze vreten gemiddeld 10 – 12 kg droge stof hooi naast 2 kg Droogstandbrok Katapult. Er is voor jaarrond voeren zo’n 80 ton droge stof hooi nodig.