Een belangrijk punt in de strijd tegen hittestress in de wei is dat drinkwater schoon, smakelijk en voldoende beschikbaar moet zijn. Hoeveel drinkwater de koeien nodig hebben, is afhankelijk van verschillende factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, melkproductie en het gewicht van de koeien. Controleer de drinkwatervoorziening in de weide dan ook op de volgende punten:
Samen drinken uit een grote bak
Koeien drinken het liefst samen uit een grote drinkbak. Bij weidende koeien is het belangrijk dat 10% van het koppel tegelijk kan drinken. Bedenk dat iedere koe maximaal 5 minuten en ongeveer 20 liter water per drinkmoment drinkt. Check in de weide de toevoersnelheid van het drinkwater. Is de toevoersnelheid van het water in de drinkbak lager dan 20 liter per minuut? Dan is dit een punt van aandacht.
Smakelijk drinkwater
Als het water op de drinkplaats niet smakelijk is, drinken de dieren minder dan ze nodig hebben. Dit geldt binnen in de stal natuurlijk ook. Drinkwater met een hoog kiemgetal en/ of hoog ijzergehalte is minder smakelijk. Dat geldt ook voor erg zacht water dat niet belucht is. Oppervlaktewater is risicovoller dan gecontroleerd bron- of leidingwater. Oppervlaktewater wisselt sterk van kwaliteit van moment tot moment en van plek tot plek. Ziekten als Salmonella kunnen door oppervlaktewater worden overgebracht. Wees erg alert op het drinkgedrag van de koeien als ze naar buiten gaan of juist weer binnen komen. Het (drink)gedrag van de koeien is een signaal om eventueel te werken aan een betere drinkwatervoorziening.
Roterend weiden én drinken
Wanneer uw koeien elke dag op een nieuw perceel worden geweid is het van belang dat de waterbak mee verhuist. ‘Het water moet naar de koe en niet de koe naar het water’. Bijkomend voordeel is dat u elke dag de drinkbak kunt legen en het vuil verwijderd wordt. Bij een goede pomp op de drinkwaterbak is het opnieuw vullen een kwestie van een aantal minuten. Plaats de drinkwaterbak bij voorkeur achterin het perceel. Dit voorkomt hangkoeien bij de waterbak die halverwege de tijd alweer gaan wachten na het drinken om naar de stal te gaan.
Drinkwater check
ABZ Diervoeding heeft monsterflessen en kan in samenwerking met Selko uw drinkwater testen op (vooral) reinheid. Daarnaast kan de GD of Eurofins uw drinkwater onderzoeken op hardheid, ijzergehalte enzovoorts. Vraag uw rundveespecialist bij een volgend bezoek een monsterfles mee te nemen en te vullen bij uw drinkwaterpunt in de weide.
Advies & informatie
Wilt u meer informatie of wilt u dat wij uw drinkwater laten testen? Wij helpen u graag.
Contact opnemen >