Dagelijks omweiden van de koeien vraagt meer arbeid, maar geeft een constante melkproductie. Bovendien wordt de extra inzet beloont met een hoge benutting van het waardevolle weidegras. Om dagelijks omweiden gemakkelijk te maken heeft Stichting Weidegang “Roterend Standweiden” toegevoegd aan de vier beweidingsystemen die de basis zijn voor beweiden (www.stichtingweidegang.nl). In 2012 kwam ABZ Diervoeding al met “Klokweiden” in het nieuws. In dit artikel leggen wij u uit hoe u het meest effectief uw koeien dagelijks kunt omweiden juist bij een intensieve bedrijfsvoering.
Klokweiden
Klokweiden is vrijwel hetzelfde als Roterend Standweiden, maar dan gericht op een huiskavel rondom de ligboxenstal zoals dit vaak in Gelderland en Overijssel het geval is. Roterend Standweiden gaat uit van rechthoekige percelen die goed bereikbaar zijn met kavelpaden. Denk aan polders en veenweidegebieden. Beide systemen maken het mogelijk om afhankelijk van uw bedrijfssituatie op een effectieve manier dagelijks te gaan omweiden.
- Klik hier> om het filmpje van ABZ Diervoeding te bekijken wat uitlegt hoe klokweiden in de praktijk werkt.
Intensief
Dagelijks omweiden is een intensieve manier van beweiden en vraagt dan ook relatief veel arbeid. Het is vooral geschikt bij een groot koppel koeien en/of een beperkte huiskavel. Juist nu weidegang meer wordt beloond, is het zaak om een systeem te kiezen wat past zodat het beweiden ook vol gehouden kan worden. Bij een ruimere huiskavel en/of een ruwvoeroverschot blijft standaard omweiden of standweiden een goede mogelijkheid; het vraagt minder arbeid maar geeft wel een lagere grasbenutting.
Dagelijks ‘vers’ perceel
Bij Roterend Standweiden en Klokweiden krijgen de koeien dagelijks een ‘vers’ perceel waarbij het voorgaande perceel afgesloten wordt. In een aantal gevallen wordt zelfs 2 x per dag de draad verzet. De kunst is om de koeien constant in te scharen bij een grashoogte van minimaal 10 cm. De bijvoeding op stal past zich vervolgens aan op de opname van het verse gras.
Voordelen
Dagelijks omweiden kent de volgende voordelen:
- Waar de koeien gisteren werden geweid vindt vandaag alweer de maximale hergroei plaats zonder vertrapping. Wanneer het lukt om steeds bij 10 cm grashoogte in te scharen, wordt er zoveel mogelijk effectief gegraasd en zo weinig mogelijk heen en weer gelopen. Gebruik eventueel een grashoogtemeter en -registreer wekelijks de gemeten grashoogte per perceel. Bij 10 cm grashoogte bedraagt de effectieve opbrengst 1.700 kg per hectare.
- De grasmat wordt steeds dichter waardoor de gras–productie per ha. toeneemt. Het steeds weer afgrazen tot -minimaal 5 cm geeft een actief wortelstelsel, waardoor veel voedingstoffen naar de plant worden getransporteerd.
- Koeien gaan graag naar buiten al is de huis-kavel relatief klein. Ze zijn nieuws-(gierig) op het ‘verse’ perceel. De beperkte ruimte buiten geeft ook weer de drang om naar binnen te gaan voor de bijvoeding. Hierdoor past dagelijks omweiden juist bij bedrijven met een melk-robot. Een vrijwilig beweidingsysteem naast een vrijwillig melksysteem!
- Het systeem is eventueel tijdelijk toe te passen. Zo zou u kunnen beginnen nadat de 1e snede in zijn geheel is gemaaid.
Bijvoeding bepaalt succes beweiding
Vers gras verandert gedurende het seizoen qua samenstelling. Dit heeft vooral te maken met de snelheid van de grasgroei. Zoals u in de tabel kunt zien, is de groeisnelheid in het voorjaar 2x zo hoog als in het najaar. In het voorjaar zal de bijvoeding dan ook rustiger moeten zijn dan in het najaar door bijvoorbeeld de inzet van koolzaadstro en/of bierbostel. In het najaar dient juist met energierijke producten gestuurd te worden.
Grasgroei/ha | Kenmerk gras |
|
Voorjaar | 80 kg ds/dag | Snel, veel suiker |
Zomer | 60 kg ds/dag | Rustig, beperkt suiker |
Najaar | 40 kg ds/ dag | Veel penseiwit |
Bedrijfssituatie
Heeft u een huiskavel rondom de ligboxenstal of juist in -lange rechte percelen? Vraag ons om met uw beweidingsplan mee te denken! Afhankelijk van uw bedrijfssituatie kunt u kiezen voor het beweidingsysteem wat bij u past.