Het onderwerp CO2 komt bij steeds meer melkveehouders ter tafel merken de adviseurs van ABZ de Samenwerking. Dit komt omdat er meer melkfabrieken in 2023 gestart zijn met een project om bij een aantal veehouders te focussen op reductie van CO2 op het melkveebedrijf en deze bedrijven hier ook voor te belonen. Het lijkt erop dat er steeds meer melkveebedrijven bij dit soort projecten betrokken gaan worden. In het afgelopen jaar was de CO2-voetafdruk al een middel voor een extra toeslag bij leveranciers van onder andere FrieslandCampina. Daarom informeren we u hier graag over.
Kringloopwijzer
In de Kringloopwijzer kunt u de CO2-emissie van uw eigen bedrijf vinden. De totale emissie is een optelsom van de emissie uit pensfermentatie, opgeslagen mest, voerproductie, energiebronnen en aanvoerbronnen. In de Kringloopwijzer staan de afgelopen 3 jaar naast elkaar met daarnaast het gemiddelde.
CO2-emissie uit mengvoer afgelopen jaar lager
Zoals u ziet in het voorbeeld hier boven is de CO2 uit aanvoerbronnen in 2023 flink lager dan in het jaar daar voor. Voor een groot deel komt dit doordat de CO2-equivalenten uit aangevoerd mengvoer door ABZ Diervoeding lager is geworden. ABZ Diervoeding maakt veel gebruik van duurzame soja met een ontbossingsvrij-certificaat voor de sojaproducten. Daarmee is de CO2-voetafdruk van het aan u geleverde voer verlaagd. Een voorbeeld is de Vizierbrok 160. Deze had in 2022 647 gram CO2-equivalenten. In 2023 had dezelfde Vizierbrok 549 gram CO2-equivalenten waardoor de aanvoer 98 gram per kg oftewel 15% lager is geworden. Stel een koe van 10.000 kg melk die 2500 kg Vizierbrok 160 vreet. Dat is 2500 kg x 98 gram =245 kg CO2-equivalent / 10.000 kg melk = 24,5 gram minder CO-equivalent per kg melk.
CO2-equivalenten grondstoffen weer geactualiseerd
Alle data die we met onze mengvoeders leveren aan de Kringloopwijzer zijn actueel. Vanaf 1 januari is met name de CO2-equivalenten van suikerarme en suikerrijke bietenpulp aangepast en daarmee hoger geworden. Tevens vindt er een opsplitsing plaats van de typen emissie. Behalve de totale waarde leveren wij nu ook de vier onderliggende waarden aan waaruit de emissies zijn opgebouwd. Hierin zitten: fossiele emissies (brandstof), fossiele emissies uit veengrond, biogene emissies (lachas, methaan), en landgebruiksverandering (ontbossing). De emissie uit aanvoerbronnen is een belangrijke factor van de CO2-voetafdruk op uw bedrijf. Onder andere het transport en de grondstoffenkeuze in uw brok is daarop van invloed. Elke grondstof heeft zijn eigen CO2 waarde. Een deel van de CO2-voetafdruk komt vanuit de Land Use Change (LUC), vooral soja en (bij)producten hebben hierdoor een hoge CO2.
Bovaer en Silvair voor verlaging CO2 beschikbaar via ABZ Diervoeding
Nieuw is de mogelijkheid van het gebruik van additieven om de broeikasgasemissie te verlagen. Er zijn twee voeradditieven die geregistreerd zijn voor verlaging van methaanemissie vanuit de pens.
- Dit is de Bovaer van DSM (3-Nitrooxypropanol), die bijna een derde deel van de methaanemissie kan reduceren. Het product is nog niet op grote schaal commercieel beschikbaar, maar wordt wel voor ABZ Diervoeding klanten beschikbaar gesteld voor veehouders die meedoen met pilotprojecten met hun melkverwerker.
- Ook Silvair (calciumammoniumnitraat) is beschikbaar als product om methaan te reduceren (9%). Deze is wel commercieel beschikbaar, echter de huidige beloningen verlaging carbonemmissie van melk wegen nog niet op tegen de kosten voor de reductie van CO2 door middel van dit product.
NDF uit uw ruwvoer beïnvloedt emmissie uit pensfermentatie
Een groot deel van de CO2 emissie komt uit pensfermentatie. In de pens wordt methaan gevormd en uitgeademd door de koe. Deze methaanuitstoot wordt omgerekend naar CO2-equivalenten om de totaalsom van het bedrijf te kunnen maken. Het NDF gehalte van uw rantsoen heeft veel effect op de methaanvorming in de pens; een hoog NDF geeft veel methaanvorming. Hiermee scoren grove, droge kuilen of natuurgras vaak minder goed op CO2 dan een jong gemaaide eerste snede en snijmaïs.
Elke 100 gram meer NDF in graskuil is 81 gram CO2-equivalent meer per kg ds
Hieronder ziet u twee voorbeelden van graskuilen die afgelopen voorjaar zijn gemaaid. De rechtse kuil is in een later stadium gemaaid en heeft dan ook meer celwanden (NDF). De rechtse graskuil heeft 93 gram NDF meer wat overeenkomt met 75 gram CO2-equivalent meer per kg ds. Bedrijven die hun emissie uit pensfermentatie willen verlagen kunnen hier op letten. Met ons rantsoenkenmerk E-rumi kunnen wij precies de hoeveelheid benodigde vezels in het totale rantsoen berekenen waarbij de koe optimaal kan functioneren. En dat is natuurlijk het belangrijkste. Zorg voor koeien die veel en efficiënt produceren. Dat is nog altijd de belangrijkste voorwaarde voor minder CO2-equivalenten per kg melk .
Rekenen met CO2-emmissie in uw rantsoen
Steeds meer melkveehouders zijn bezig met de CO2-voetafdruk van hun bedrijf gestimuleerd en/ of beloond door hun melkverwerker. Het is goed voor u om te weten dat wij daar helemaal op zijn ingespeeld. Door allerlei managementkeuzes kunt u de CO2-voetafdruk beïnvloeden. Jonger maaien kan een keuze zijn. Maar er zijn veel meer keuzes te maken!.
Vraag uw rundveespecialist naar de mogelijkheden om op uw bedrijf de CO2-footprint te verlagen door middel van uw rantsoen. Zij helpen u graag!
Contact team rundvee >