In het klimaatakkoord van Parijs zijn er afspraken gemaakt om de broeikasemissies terug te dringen. Dit lijkt wat op de achtergrond doordat de politiek zich momenteel met name druk maakt om stikstof. Toch liggen er ook voor de veehouderij voor 2030 stevige doelstellingen die hierdoor niet van de agenda verdwijnen. Melkveehouders die via de melkfabriek een meerprijs kunnen krijgen voor melk met een lagere carbon footprint hebben hier nu al mee te maken (bijv. Planet Proof deelnemers).
CO2-equivalenten
De broeikasemissie wordt uitgedrukt in CO2-equivalenten. Deel van de uitstoot in de melkveehouderij komt uit directe CO2-uitstoot, maar methaan en lachgas geven de grootste bijdrage aan de berekende broeikasgasemissie. In kringloopwijzer wordt voor het totale bedrijf ingerekend hoeveel CO2-equivalenten er aangevoerd, afgevoerd en vastgelegd worden. Maar ook hoeveel er ontstaat uit processen uit de pens, mest en bodem. Voor een koe is de emissie van broeikasgassen uit de pens (methaan) afhankelijk van het rantsoen wat er gevoerd wordt. Onder andere het aandeel snijmaïs, zetmeelgehalte van maïs, NDF gehalte van ruwvoer en vetgehalte van rantsoen zijn hierop van invloed. Met name een hoog aandeel zetmeel in maïs in combinatie met laag NDF gehalte in ruwvoer (jong maaien) verlaagt de emissie van methaan.
Voedermiddelen
Ook elk voedermiddel wat aangevoerd wordt, heeft een CO2-footprint. Dit is afhankelijk van het type, oogst, landgebruik, transport en bewerkingsstappen. Bijproducten die we zowel nat als via mengvoer in de rantsoenen verwerken hebben een relatief lage CO2-footprint, omdat de CO2-footprint verdeeld wordt op basis van economische waarde voor consumptie en voor veevoeding. Voor alle voedermiddelen heeft Nevedi voor de diervoederindustrie een protocol opgesteld hoe voedermiddelen gewaardeerd dienen te worden.
VoerExpert
Keuze van grondstoffen en combinaties in het rantsoen kunnen zowel effect hebben op de aanvoer van CO2-equivalenten als op de emissie van CO2-equivalenten uit de pens en mest. We hebben onze leverancier van het rantsoenberekeningsprogramma VoerExpert daarom gevraagd om de formules die in de kringloopwijzer gebruikt worden in te bouwen in de rantsoenberekening. Hierdoor kunnen we bij aanpassingen in het rantsoen vooraf berekenen wat de effecten op de emissie zijn. Hiermee kunnen er vooraf bewustere keuzes gemaakt worden en voorkomen we verrassingen achteraf.
Wilt u meer weten over deze ontwikkeling?
Neem dan gerust contact op met één van onze rundveespecialisten.
Contact opnemen >