Veel percelen zijn minder of meer aangetast door builenbrand. Builenbrand behoort tot de zwammen en ontstaat uit sporen die in de droge zomer de maïs hebben besmet. Omdat het vruchtbeginsel wordt aangetast gaat builenbrand samen met verlies van zetmeel en voederwaarde in de snijmaïs.
Smaakbederf
Builenbrand kan zich niet uitbreiden in de maïskuil en is ook niet giftig of gevaarlijk voor de koeien. Het is echter zeer onsmakelijk en omdat de builenbrand nat is, wordt deze uitgesmeerd door de maïs met inkuilen. Een koe kan de builenbrand niet laten liggen, dus de hele betreffende laag in de maïskuil is dan vervuild.
Droge zomer
In een droge zomer verspreidt de builenbrand haar sporen in het perceel. Bij een volgende droge zomer tasten deze sporen de maïs aan. Meerdere jaren maïs telen op hetzelfde perceel zal de aantasting met builenbrand erger maken.
Tips
- Gebruik geen water in een voermengsel met aangetaste maïs. Dit verergert het negatieve smaakeffect.
- Voeg evt. Palatinose aan het voermengsel toe om de smakelijkheid te verhogen.
- Gebruik maïsrassen met een hoge resistentie tegen builenbrand. Onze voorkeursrassen hebben allemaal een hoge resistentie en zorgen daarom voor meer oogstzekerheid.
Wilt u weten welke voorkeursrassen 2020 ABZ Diervoeding voor u geselecteerd heeft? Klik hier>
Advies & informatie
Wilt u met één van onze rundveespecialisten hierover van gedachten wisselen? Wij helpen u graag.
Contact opnemen >