Update september 2023 door Wellensiek Dierenartsen, Nijkerk:

De verschijnselen van blauwtong
Bij zowel schapen als runderen zien we ontstekingen aan de bek en neus in combinatie met stram lopen. Vooral dit moeizaam lopen valt vaak als eerste op bij een koppel schapen. Schapen zijn er ernstig ziek van omdat een infectie ook gepaard gaat met inwendige ontstekingen en zweervorming. Verder zien we dat er vocht rond en in de longen komt. De sterfte onder schapen is daardoor extreem hoog. Onze ervaring op dit moment is dat de meeste zieke schapen niet te redden zijn. De symptomen bij rundvee zijn vaak minder ernstig. In de meeste gevallen blijft het bij een rode, korsterige neus in combinatie met algemeen ziek zijn gedurende enkele dagen. In ernstiger gevallen zien we bij rundvee ook een zwelling van de tong. De melkproductie en voeropname loopt op veel bedrijven behoorlijk terug en de koeien zijn slomer, waardoor robotbezoeken inzakken. We verwachten de komende weken veel bijkomende problemen bij koeien. Bijvoorbeeld meer koeien die aan de nageboorte blijven staan, baarmoederontstekingen en lebmaag verplaatsing.
Behandeling
De virusinfectie op zich is niet te behandelen. Het toedienen van ontstekingsremmers kan helpen om de dieren aan het eten te houden en de zwelling wat te verminderen. Biedt verder voer aan wat makkelijk op te nemen is, bijvoorbeeld geweekte brok, pulp of vochtige maïs. Schapen zijn echter over het algemeen zo ziek dat het nauwelijks lukt om ze aan het eten te houden. Bij rundvee gaat dat beter.
Het is belangrijk om vooral de droge koeien in de gaten te houden. Stal droge koeien op en zorg dat ze maximaal blijven eten, met hulp van pijnstilling als dat nodig is. Daardoor kunnen problemen na afkalven hopelijk beperkt blijven.
Preventie: opstallen helpt infectie te voorkomen!
Het voorkomen van blauwtong moet zich vooral richten op het weren van de knutjes die het virus overbrengen. Het lijkt erop dat er veel minder besmettingen of zelfs geen besmettingen plaatsvinden bij rundvee dat opgestald staat. Er zijn bedrijven in onze praktijk waar de pinken die dag en nacht weiden allemaal blauwtong verschijnselen hebben, terwijl bij de pinken die opgestald gebleven zijn er niet 1 blauwtong heeft. We zien opstallen daarom als een belangrijke maatregel, ook voor schapen als dat mogelijk is. Op z’n minst in de schemering en ‘s nachts. Als er een ventilator aanwezig is in de stal, laat die dan zoveel mogelijk aan.
Monitoring besmettingen
Blauwtong is een aangifteplichtige ziekte. Het insturen van een bloedmonster van verdachte dieren geldt als melding. Op dit moment zitten er voor een individueel bedrijf geen consequenties aan een melding. De melding is met name bedoeld om inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus.
[Artikel geschreven door: Wellensiek Dierenartsen uit Nijkerk. Bron >]