Biotine is een belangrijke vitamine voor uw koeien. Het speelt een belangrijke rol in de omzetting van energie en het speelt een rol bij klauwgezondheid. Met name de klauwgezondheid is op veel bedrijven nog steeds een belangrijk aandachtspunt. Uit de GD Klauwgezondheid tankmelk check komt regelmatig een signalering van laag biotine niveau naar voren als mogelijke oorzaak bij klauwproblemen. Wat zijn hiervan mogelijke oorzaken en wat kunt u hieraan doen?
Biotine voor de klauwen
Een tekort aan biotine vermindert de kwaliteit van het ‘cement’ tussen de huid- en hoorncellen. Bij een goede binding is er minder kans op beschadiging van de klauw of infectie van de huid. Hierbij spelen natuurlijk meer factoren een rol, ook voedingsfactoren. Zo hebben ook sporenelementen als Zink en Mangaan een direct effect op de weerbaarheid en kwaliteit van de klauw. Behalve dat biotine van belang is om beschadiging van de klauwen te voorkomen, draagt het ook bij aan het herstel van beschadigingen.
Biotinevoorziening vooral in de zomerperiode aandachtspunt
Biotine wordt geproduceerd door pensmicroben. Bij voldoende fermentatie van ruwvoer in de pens is de productie van biotine voldoende om de behoefte van uw koeien te dekken. Bij een lage ruwvoeropname, variatie in voeropname of teveel snelle energie komt het functioneren van de pensmicroben onder druk te staan en vermindert de biotineproductie. Het hoogste risico hierop ontstaat bij snelle kuilen, rantsoenwisselingen of een overmaat aan krachtvoerachtigen in het rantsoen. Maar ook hittestress, broei en suboptimale grasvoorziening bij weidegang zijn risicofactoren. Ook een te hoge passagesnelheid zorgt voor mindere opname van biotine uit het rantsoen. Al deze risicofactoren komen het meest voor in de zomerperiode en daarom verdient dit in de zomer ook extra aandacht. De behoefte aan biotine wordt met name bepaald door de hoeveelheid energie die de koe moet omzetten. Met name voor de omzetting van propionzuur naar glucose, waar biotine voor nodig is, ligt bij hoogproductieve dieren op een hoog niveau.
Signalen van een tekort aan biotine
Visueel is niet te zien dat uw dieren een tekort hebben. Het effect van biotine op klauwen is pas na enkele maanden zichtbaar. Bij tekorten tijdens de zomerperiode zal dit vaak dan ook pas in het najaar zichtbaar worden door meer klauwaandoeningen. In het bloed is biotine moeilijk te bepalen, daarom is de meting in de melk vooralsnog de beste manier om dit op koppelniveau vast te stellen.
Wat kunt u doen bij een tekort?
U kunt biotine via krachtvoer en mineralen toevoegen. In luxere premixen en mineralenmengsels, zoals de Vital Top, is biotine standaard toegevoegd. Niet alleen voor klauwgezondheid, maar ook omdat het een positief effect heeft op de melkproductie en gehalten vanwege de rol in energiemetabolisme. Naast de mogelijkheid voor toevoeging is het vooral belangrijk om te zorgen voor een hoge en constante ruwvoeropname voor een optimale pensfermentatie. Bij een goede pensfermentatie worden namelijk nog veel meer belangrijke vitamines aangemaakt die effect hebben op productie en gezondheid. Bij constatering van een tekort in de tankmelk is het daarom belangrijk om samen met onze rundveespecialisten het rantsoen en management te onderzoeken alvorens meer biotine aan het rantsoen toe te voegen.
Contact opnemen >