In het afgelopen voorjaar zijn op veel bedrijven aardappelen ingekuild samen met de 1e of 2e snede. Het is belangrijk dat dit bekend is bij de monsternemer in verband met de kwaliteit van het onderzoek en de geldigheid voor de BEX. Breng bij een bemonstering van een mengkuil altijd de monsternemer op de hoogte van de opbouw en verhouding in de mengkuil.
Boven- en/ of onderlaag
Wanneer er sprake is van een onder- en/ of bovenlaag dan is het geen mengkuil. Denk bijvoorbeeld aan perspulp onder de maïs of aardappelpersvezel boven op het gras. Tijdens de monstername kan het bijproduct gescheiden worden en kan het hoofdproduct apart worden onderzocht. Bij de opmeting zal worden gecorrigeerd voor de hoeveelheid bijproduct.
Tot 10% bijproduct
Tot 10% bijproduct door de gras- of maïskuil op droge stof basis wordt het monster in zijn geheel ingestuurd. Uit onderzoek is gebleken dat de NIR’s bijmenging tot 10% aan kan en dit nog steeds een goede voorspelling van de voederwaarde geeft. Zodra de hoeveelheid bijproduct meer is dan 10% worden de bijproducten zo goed mogelijk verwijderd door de monsternemer. Hierdoor komt er in het monster minder bijproduct waardoor de analyse betrouwbaar blijft.
Let op: dat wanneer een bijproduct wordt meegenomen in de bemonstering en opmeting deze niet nog eens wordt opgegeven in de lijst met aangevoerde voeders.
Opnieuw ingekuild
Stel dat een kuil opnieuw wordt ingekuild (bijvoorbeeld als gevolg van aankoop) dan hoeft in verband met de BEX deze niet opnieuw bemonsterd te worden. Ook niet als twee partijen worden gemengd. Hiervoor geldt de ‘oude’ kuilanalyse. Het is natuurlijk wel aan te raden om na vier weken een monster te nemen voor een betrouwbare rantsoenberekening. Doordat de kuil is blootgesteld aan de buitenlucht zal de conservering weer opnieuw starten. Hierdoor zal een maïskuil minder bestendig worden en een graskuil minder suiker gaan bevatten.
Uiteraard zal wanneer van een gras- en maïskuil een mengkuil is gemaakt een monster moeten worden onderzocht als ‘mengkuil’.
Meer weten over mengkuilen?
Vraag onze rundveespecialisten om tips. Zij helpen u graag!
Contact