Momenteel staat de maïs erg divers. We zien verdroogde maïs met slecht gevulde kolven of kleine kolven, maar we zien ook frisgroene maïs die is beregend of zijn vocht heeft behouden. Door een droge en zonnige zomer is de afrijping harder gegaan dan verwacht waardoor in de drogere gebieden al veel percelen zijn geoogst. Er is dit jaar veel aandacht nodig voor het juiste tijdstip en de juiste wijze van oogsten. De juiste strategie is vooral afhankelijk van het kolfaandeel en het geschatte droge stofgehalte van het totale product.
Korrel rijp, is maïs eraf
Hoe later de plant wordt geoogst, hoe meer de verteerbaarheid zal afnemen en de verhouting zal toenemen. Daarom: korrel rijp = maïs eraf. Ga zelf, of met je specialist, het perceel in om te beoordelen of de maïs oogstrijp is. Let goed op de kolf en dan met name op de korrels.
Voor een optimale opname en benutting in de koe ligt het optimale droge stofgehalte van snijmais rond de 35%. Snijd met een zakmes regelmatig wat korrels over de lengte doormidden om de melklijn te zien. Als er (vrijwel) geen melk meer uit de korrel komt, is ze rijp. Als de korrel dit stadium nadert, is het ook belangrijk goed naar de plant te kijken. Laat deze niet te ver afsterven! Daarmee verlies je meer dan je met de laatste grammen zetmeel wint. Zoals eerder gezegd, ligt het optimale drogestofgehalte van snijmaïs rond de 35%. Wacht je langer, dan wordt het zetmeelgehalte op papier misschien nog wat hoger, maar gaat de benutting ervan omlaag. Een drogere kuil conserveert slechter, wat het risico op broei vergroot. Daar komt bij dat het onverteerde zetmeel gaat fermenteren in de dikke darm, waardoor dikke darm verzuring kan ontstaan. Naast het feit dat je hierdoor energie mist, schaadt dit ook de gezondheid van de koe. De plant mag best groen zijn, zolang de korrel maar goed rijp is.
Verdroogde maïs is nat
Verdroogde maïs is nat in de kuil. Dat klinkt misschien vreemd maar zonder kolf blijft de droge stofgehalte laag, zo’n 25 tot 30% ingekuild. Verdroogde maïs heeft vaak een lagere droge stofgehalte. Bij een droge stof gehalte van de snijmaïs van 30% of lager is de kans op vorming van alcohol door gisting erg groot. Ook is er kans op vochtige lagen onderin de sleufsilo met daarin boterzuurvorming. Tenslotte is er een kleine kans op de vorming van nitreuze gassen 4 tot 5 dagen na het inkuilen. Deze gassen ontstaan als er een tekort aan koolhydraten (suiker en zetmeel) is terwijl er wel meer stikstof in de plant aanwezig was. Verder bevatten deze kuilen veel ruwe celstof, nog wat suikers uit de stengel en nauwelijks zetmeel. De ervaring leert ons dat verdroogde mais 830 tot 900 VEM bevat. Dit gekuild product is nog te benutten als beperkte bijvoeding bij ouder jongvee of droogstaande koeien. Maak een lange, lage en smalle kuil om voldoende voersnelheid te houden.
Wees alert op de korrelkneuzer
Vooral wanneer maïs last heeft gehad van de droogte is het belangrijk om de korrel goed te verkleinen door de korrelkneuzer. Wanneer het kneuzen niet goed wordt uitgevoerd, dreigt veel zetmeel uit de snijmaïs niet in de pens te worden afgebroken. Ga na de eerste vracht die gelost wordt het product controleren. Voor de beste conservering is de korrel in 4 delen gekneusd en de snijmaïs fijn gehakseld (4 – 6 mm). Zorg ervoor dat de kuil vast wordt aangereden en laat hem minimaal 6 weken dicht om te conserveren.
Broeiremmer ter voorkoming van broei
Gebruik broeiremmer Pioneer 11A44 als inkuilmiddel. Vooral wanneer de te verwachtte voersnelheid van de maïskuil minder is dan 1,5 meter per week, is gebruik van een broeiremmer noodzakelijk.
Advies & informatie
Wilt u hierover met één van onze specialisten van gedachten wisselen? Wij helpen u graag.
Contact opnemen >