Regelmatig krijgen we de vraag waar een rantsoen bij melkrobotboeren aan moet voldoen. Boeren die bijvoorbeeld aan het oriënteren zijn op een melkrobot kunnen het idee krijgen dat hun rantsoen behoorlijk moet veranderen als zij beginnen met robotmelken. De samenstelling van het rantsoen kan namelijk veel invloed hebben op de activiteit van koeien. Daarmee heeft het direct invloed op de loop op de melkrobot.
Actief normen
ABZ Diervoeding vindt dat er qua rantsoensamenstelling geen verschil hoeft te zitten tussen het rantsoen van robotmelkers en niet-robotmelkers. Het is inderdaad belangrijk dat er voldoende structuur wordt aangeboden en dat er altijd voer aanwezig is voor de koeien enzovoorts, maar of er nu een melkrobot aanwezig is of niet, in beide gevallen is het belangrijk dat de koeien actief zijn, goed herkauwen en gezonde klauwen hebben. Een robotboer wordt misschien iets sneller afgestraft in de prestaties als dit niet op orde is, maar het hebben van een melkstal moet geen excuus zijn om hier wel genoegen mee te nemen. De rantsoenaanpak met onze ABZ Actief normen moet in alle gevallen zorgen voor actieve en gezonde koeien, ongeacht het type melksysteem!
Krachtvoertabellen
Dus er is geen verschil? Dat is ook niet zo. Onder aan de streep kunnen de rantsoenen hetzelfde zijn qua samenstelling, maar bij robotmelkers is het bijvoorbeeld wel belangrijk om na te denken welke rantsoencomponenten op welke plek worden aangeboden. Dat kan door de tijd heen ook variëren. Afhankelijk van de bezetting van de robot kan er meer of minder krachtvoer op de robot gevoerd worden. De rest van de benodigde aanvulling moet verdeeld worden over een eventuele krachtvoerbox en het basisrantsoen. Belangrijk hierbij is om het zo in te stellen dat koeien het begrijpen en te allen tijde een voorkeur blijven houden voor de melkrobot. De krachtvoertabellen spelen hierin een hoofdrol. Houd deze up to date bij rantsoenwisselingen zodat er geen ‘gat’ ontstaat tussen het basisrantsoen en de tabellen. Zorg ook dat de afbouw tussen krachtvoerbox en melkrobot klopt. Hier sluipen door de tijd heen vaak ‘foutjes’ in!
Smakelijke brok
Kijk naar alle grondstoffen die in de krachtvoeders zitten. Wat zijn de smakelijkere grondstoffen en welke zijn wat neutraler (of zelfs negatief) qua smaak. Met het verschuiven van krachtvoeders tussen de melkrobot, eventueel de krachtvoerbox, en het basisrantsoen kunnen koeien sterk gestuurd worden naar de robot. Bij ABZ Diervoeding zijn we aangesloten bij het keurmerk Voederwaarde.nl. Hierdoor is het hele recept van uw krachtvoer inzichtelijk. U kunt de recepten zelf opvragen, maar de rundveespecialisten van ABZ laten ze ook graag aan uw zien. Zij hebben veel verstand van de afzonderlijke grondstoffen en helpen u graag meedenken over het aanbieden daarvan.
Meekijken
Denkt u dat uw koeien actiever kunnen zijn? Of vindt u het nodig dat iemand een keer mee kijkt naar de krachtvoertabellen en de verdeling van uw krachtvoeders? De robotspecialisten van ABZ helpen u hier graag bij!