Zoals onze voedingspyramide laat zien begint de voeding van koeien met gras. Dit is actueler dan ooit vanwege de zeer hoge kosten voor alle overige voedermiddelen hoger in de pyramide. Hoe hoger in de pyramide hoe hoger de prijs van het product. Hieronder vindt u een paar handvaten hoe u zoveel mogelijk kg’s droge stof (vers) gras in uw koeien kunt krijgen.
2.500 kg ds vers gras
Ten opzichte van ingekuild gras heeft vers gras de laagste kostprijs per kg droge stof. De kVEM prijs ligt natuurlijk daar nog een stukje onder. Probeer met de juiste manier van beweiden zoveel mogelijk droge stof vers gras in de koe te krijgen. Zonder snijmaïs neemt een koe ongeveer 5.500 kg droge stof gras op in een jaar. In de praktijk kan maximaal de helft hiervan vers worden opgenomen. Hard melken met zoveel vers gras (+/- 2.500 kg droge stof) gaat vaak door beweiden te combineren met vers gras voeren op stal. Ga eens voor u zelf na hoeveel kg droge stof uw koeien vorig jaar hebben opgenomen. Is het op uw bedrijf mogelijk om deze opname te verhogen?
Voer graskuil bij die niet op dat moment is gewonnen
Voor de langste dag is er vrijwel altijd aanbod van voldoende suiker in het verse gras om het aangeboden eiwit te benutten. Voer daarom tot 21 juni graskuil bij die na de langste dag gewonnen is. Vers gras wordt vaak na de langste dag lager in suiker door warmere nachten en hoger in eiwit door stikstoflevering vanuit de dierlijke mest en de organische stof in de bodem. Voer daarom na 21 juni gras dat in het voorjaar gewonnen is. Dat kan het komende seizoen wellicht nog een rest van de junikuil zijn of een partij balen die u straks maakt van uw 1e of 2e snede. Sturen met ruwvoer is de goedkoopste manier om uw rantsoen te corrigeren.
Selko-TMR bij water in het voermengsel
Het verkleinen van voer door goed mengen en het toevoegen van water verhoogt de opname van droge stof. Echter zal bij broei direct het tegenovergestelde gebeuren. Probeer zo lang mogelijk water te gebruiken en maak daarbij gebruik van 2 liter Selko-TMR per ton voermengsel. Door dit zurenmengsel wordt broei uitgesteld. Als u water gebruikt, doe het dan goed. Een mengsel van 35% droge stof zal minder snel broeien dan een mengsel van 40% droge stof door minder zuurstof voor de zich ontwikkelende gisten.
Zorg voor hefboomeffect
U kunt beter kiezen voor het beperkt voeren van een hoogwaardige krachtvoeraanvulling dan het gevaar te lopen te veel krachtvoer te voeren met te weinig effect. In het laatste geval uit zich dat in veel kg’s krachtvoer per 100 kg meetmelk. Zet een ‘hefboom’ in op uw rantsoen, zodat de opname droge stof ruwvoer zo hoog mogelijk is. Een mooi voorbeeld van een ‘hefboom’ is Lactograan. Lactograan buffert de koe, zodat pens en darmen gezond blijven. Doordat Lactograan in de pens afbreekt, kunnen de pensbacteriën meer ruwvoer omzetten in melk. Dit komt doordat de extra gevormde propionzuur bouwsteen is van glucose. De glucoseproductie in de koe bepaalt de melkproductie.
Meer advies nodig?
Neem contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team rundvee >