Aangezien het nieuwe groei- en weideseizoen is begonnen, hebben wij een ABZ Ureumwijzer gemaakt in de vorm van een sticker. Met de ABZ Ureumwijzer laten wij u zien dat u als melkveehouder zeer goed in staat bent om te sturen naar een optimaal ureumgetal met een zo hoog mogelijke eiwitproductie in de melk. ABZ Diervoeding ondersteunt u daarbij met passende producten en het beste advies.
Lactograan en raapschilfers zijn twee passende producten waarmee het aanbod van energie en eiwit voor de pens het beste kan worden gecorrigeerd.
Economisch
In de Ureumwijzer is een ureumgetal van 15 tot en met 20 optimaal wanneer deze wordt gecombineerd met een goed eiwitgehalte. Eiwitaanvoer op uw bedrijf kost het meeste geld, terwijl eiwitopbrengst in de melk het meeste geld oplevert. Daarnaast zorgt een lager ureumgetal voor minder mestafvoer. Wanneer op een bedrijf met 100 melkkoeien het ureumgetal 3 punten daalt scheelt dat gemiddeld 100 ton mestafvoer. Een ureum van 15 – 20 is dan ook vooral economisch het meest interessant.
Energie
De ABZ Ureumwijzer onderscheidt zich door het gebruik van de kleuren van de 3VA-codes waarbij groen staat voor eiwit en blauw voor energie. Onze aanpak is altijd al gericht geweest op het voeren van de pens. Vooral met het voeren van energie op pensniveau wordt de hoogste eiwitefficiëntie behaald. Zorg daarom altijd voor goede energiebronnen, zowel in het basisrantsoen als in de aanvullende brok. Alleen dan kunt u een hoge melkproductie behalen met een optimaal ureumgetal.
Koe
Naast het sturen met het eiwit- en energieaanbod in de pens is er meer te zeggen over het ureumgetal in de melk. Om het ureumgetal te verlagen is het ook belangrijk dat ureumvorming buiten de pens van de koe zoveel mogelijk beperkt wordt.
Wist u dat:
- Een deel van het ureumgetal in de melk wordt bepaald door een overmaat aan bestendig eiwit? Soms kun je bijvoorbeeld met uitwisseling van sojaschroot (bestendig eiwit) met raapzaadschroot (onbestendig eiwit) juist het ureumgetal verlagen.
- In de lever meer ureum wordt gevormd bij een tekort aan energie? Bij een tekort aan energie gaat de koe eiwit gebruiken als energiebron waarbij als restproduct ureum ontstaat.
- Wanneer de koe lichaamsgewicht verliest tijdens een periode van negatieve energiebalans ureum ontstaat door afbraak van spiereiwit? Het voeren van de juiste eiwitbron en het zoveel mogelijk beperken van een negatieve energiebalans tijdens de piek van de lactatie is dus ook erg belangrijk bij het bereiken van een optimaal ureumgetal in de melk.
Te laag ureum
Bij een lager ureum dan 15 kan de bacteriegroei in de pens geremd worden. Dit kan leiden tot een beperking van de voeropname en melkproductie. Voldoende penseiwit buffert de pens. Een tekort aan penseiwit vergroot daarom ook de kans op pensverzuring. Vooral als het aanbod van energie in de pens wel groot is.
15 – 20 optimaal
Samengevat is een ureumgetal van 15 – 20 altijd optimaal wanneer dit wordt bereikt met een hoog eiwitgehalte en het gevolg is van voldoende energie in de pens. Het is niet alleen economisch belangrijk, maar komt ook zeker de gezondheid en vruchtbaarheid van de koeien ten goede. Tenslotte zal ook vanuit wetgeving de eiwitefficiëntie op uw melkveebedrijf steeds belangrijker worden.
ABZ Ureum Challenge
Graag dagen wij u uit om mee te doen aan onze ABZ Ureum Challenge. Ieder melkveebedrijf dat in de maanden mei tot en met augustus 2020
3 achtereenvolgende melkleveringen hetzelfde optimale ureumgetal scoort, krijgt een slagroomtaart thuis bezorgd.
Spelregels ABZ Ureum Challenge:
- Stuur een filmpje van uw koeien met daarin een afbeelding waarop de behaalde 3 achtereenvolgende melkleveringen met hetzelfde ureumgetal te zien is naar: aanmelden@abzdiervoeding.nl.
- Zoals u ziet in de ABZ Ureumwijzer is optimaal: 15 tot en met 20. Dus 3 x 15 of 3 x 16 enzovoorts.
- Elk melkveebedrijf maakt éénmalig kans op een slagroomtaart in de maanden mei tot en met augustus 2020.
- Of u nu weidt of uw dieren op stal houdt, iedereen kan meedoen!
- ABZ Diervoeding gebruikt uw filmpjes en/of afbeeldingen op social media (Facebook e.d.), zodat uw trots en vakmanschap gedeeld wordt met uw collega’s!
We wensen u veel succes met het gebruik van de ABZ Ureumwijzer en de ABZ Ureum Challenge en zien uit naar uw resultaten.
Video ABZ Ureum Challenge 2020
ABZ Ureumwijzer sticker aanvragen
Heeft u nog geen ABZ Ureumwijzer sticker ontvangen, maar wilt u deze wel graag hebben? Vraag deze dan aan via onderstaand aanvraagformulier.