Door vervanging van vers gras door graskuil, maar ook door de hogere ds-opname van ruwvoer is het vetgehalte op de meeste bedrijven al flink gestegen. Om het rendement van bestendig vet voeren dan nog te vergroten kunt u schakelen naar meer C18-vetzuren die de literproductie stimuleren. Hiervoor bieden we ABZ Fat HC18 aan.
Vooral suikerrijke graskuil
De meest gezonde en efficiënte bron van vet in de melk is (de naam zegt het al) de boterzuur- en azijnzuurproductie in de pens. Een koe maakt boterzuur en azijnzuur uit fermentatie van suiker en celwanden. Vooral bij een hoog aandeel graskuil gaat de passage wat langzamer in vergelijking met een snijmais- en of krachtvoerrijk rantsoen. Een langzamere passage stimuleert ook de boterzuurproductie en zorgt voor een volledige omzetting naar vetzuren die ingebouwd kunnen worden in melkvet.
Suikers voeren
Dit jaar zijn door het regenachtige seizoen veel graskuilen gewonnen met juist weinig suiker. Het is erg lonend om in deze rantsoenen het suikergehalte op peil te brengen door toevoeging van Palatinose, bietmelasse, kristalsuiker of bietenpulp. Een suikergehalte van 60 – 80 gram per kg droge stof is ideaal.
ABZ Fat HC18 voeren
Op dit moment is het melkvetgehalte in het algemeen hoog. Om het rendement van vet voeren te behouden in het stalseizoen kunt u eventueel schakelen naar ABZ Fat HC18 in plaats van ABZ Fat HC16. ABZ Fat HC18 is nieuw op de markt en een smakelijker bron van C18 vetzuren. ABZ HC18 bevat ongeveer de helft C16:0 en drie keer zoveel C18:1 in vergelijking met ABZ Fat HC16. Juist de C18:1 vetzuren stimuleren de literproductie.
Vetzuren op uw tankmelkoverzicht
Hieronder ziet u twee voorbeelden van een tankmelkoverzicht met groot verschil in vetgehalte en ook in de verhouding van de vetzuren. Let op: de getallen onder de vetzuren geven de percentages aan van de onderlinge verhouding van de belangrijkste vetzuren in het melkvet.
Wat te doen?
- Zorg allereerst voor een zo hoog mogelijk ds-opname uit ruwvoer met in het rantsoen 60 – 80 gram suiker per kg ds.
- De literproductie kan worden gestimuleerd door het voeren van bestendig vet.
- Blijf ABZ Fat HC16 voeren wanneer dat op dit moment resulteert in een hoge literproductie met goede gehalten.
- Schakel in overleg met uw rundveespecialist naar ABZ Fat HC18 wanneer de literproductie gestimuleerd mag worden.
- Kijk ook naar de samenstelling van het vet op uw tankmelkoverzicht. Een C16 in uw tankmelk van 33% toont aan dat op dat moment C16-vetzuren voldoende uit rantsoen en fermentatie aanwezig zijn voor de vorming van melkvet (voorbeeld 1). Het voeren van ABZ Fat HC18 zal een verschuiving geven naar meer C18:1 in de melk (afhankelijk van het type rantsoen).
- U kunt ook bestendig vet voeren als onderdeel van Lactograan. Klik hier > voor meer informatie over Lactograan.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team rundvee >