Vrijdag 7 september jl. mocht ABZ Diervoeding haar 1700e lid verwelkomen. Een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis van ABZ Diervoeding. Wilbert en Henny Eppinga van melkveebedrijf Mts Eppinga-Hogenberg uit Nijemirdum en hun kinderen Jesse, Mare en Lise werden verwend met een lekkere slagroomtaart, aangeboden door algemeen directeur Marcel Roordink.
Het beste dichtbij
De aanwas van nieuwe leden verstrekt het fundament onder de coöperatie en geeft vertrouwen in de toekomst. Op 1 januari 2013 is Arkervaart-BramecoZon U.A., onder de naam ABZ Diervoeding, gestart met 1.282 leden/afnemers. Hierdoor ontstond een nieuwe landelijke aanbieder van diervoeders+ bijbehorend advies. ABZ Diervoeding wordt gekenmerkt door een sterke focus op klanten en diervoeding waarbij de Nederlandse veehouderij centraal staat. Op het gebied van diervoeding streeft ABZ er naar de beste te zijn. Tegelijkertijd wil het bedrijf dicht bij haar leden en hun ondernemingen staan.
Melkveebedrijf Mts Eppinga-Hogenberg
Wilbert en Henny Eppinga zijn de derde generatie op het melkveebedrijf en vormen een man/vrouw-maatschap. Zeven jaar geleden kwamen ze op een omslagpunt terecht om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Op dat moment stond het jongvee op een andere plek gestald, maar deze ruimte bleek uiteindelijk te klein. Ook op de huidige locatie groeide het melkvee als het ware de stal uit. Besloten werd om een 2 + 2 stal te laten bouwen met 127 ligplaatsen in combinatie met melkrobots van Lely. Ook werd er voor gekozen het jongvee zelf weer op eigen locatie op te fokken. Inmiddels zijn grotendeels alle koeien onder één dak. De kalveren in de voormalige stolpboerderij, het jongvee en de droge koeien in de oude aangepaste ligboxstal. Familie Eppinga melkt momenteel ruim 100 koeien en wil doorgroeien naar 130 melkkoeien. Op deze manier kan het bedrijf optimaal gemanaged worden.
De familie heeft 47 hectare grasland in eigendom en 5 hectare natuurgrond in huur. Daarnaast wordt er nog 21 hectare gepacht waarvan het grootste gedeelte grasland is. Het andere gedeelte wordt gebruikt voor maïs.
Duurzaam ondernemen
Melkveebedrijf Mts Eppinga-Hogenberg zet haar middelen zo efficiënt mogelijk in, waarbij de grond de basis is waarop ruwvoer geteeld wordt op een manier zodat de grond gezond blijft. De mest in de put wordt al 25 jaar behandeld met een bacterie. Dit gebeurt, sinds er gebruik gemaakt wordt van de nieuwe stal, dagelijks d.m.v. een automatisch sproeisysteem. De bacterie optimaliseert het kringloopsysteem. Doordat de mineralen op een natuurlijke wijze worden omgezet, kan er gesproken worden van een ‘win-win’ situatie. De grond neemt de voedingstoffen op een efficiënte manier tot zich. Daarnaast komen minder schadelijke gassen in het milieu, zoals: ammoniak, methaan en lachgas. Hierdoor kan de familie een gezonde stabiele bedrijfsvoering creëren.
De Nije Molkeboer
De familie is trots op de producten die gemaakt worden en wil dit graag delen met de mensen die langs komen in de melktapperij: ‘De Nije Molkeboer’. Sinds 19 augustus 2017 kun je bij de familie Eppinga-Hogenberg verse melk tappen in de voormalige oude grupstal, die omgebouwd is tot een gezellige sfeervolle ruimte, ingericht met authentieke elementen. Hier kunt u 7 dagen per week zelf uw verse ‘rauwe’ melk tappen. Doordat de melk niet is behandeld, zijn er geen voedingstoffen verloren gegaan en is de melk gezonder en niet te vergeten: veel lekkerder!
Voor meer informatie over het bedrijf van de familie Eppinga-Hogenberg kunt u een kijkje nemen op hun facebookpagina: klik hier>