Met gras inkuilen is het altijd wel wat: te nat, te droog, te plat, te grof. Belangrijk is om de juiste keuzes te maken, zodat gras wordt ingekuild met het droge stofgehalte dat past bij de kwaliteit. Hier zit meer structuur in dan de meesten denken. Op basis van de daglengte en de eigenschappen van gras heeft Groeikracht een graslandkalender opgesteld die een houvast geeft tijdens het oogsten. Vooraf de juiste keuzes maken voorkomt keuzestress en draagt bij aan het doel: het jaarrond +25 VEM in de graskuilen. Graag geven wij de toelichting van Groeikracht bij de graslandkalender aan u door.
Optimaal droge stofgehalte
Bestaat er eigenlijk wel een optimaal droge stofgehalte voor graskuil? Het antwoord is: Ja! De kwaliteit van het gras bepaalt het gewenste droge stofgehalte. Dat komt door de “voorvertering” die plaatsvindt tijdens de conservering van gras. Naar mate een kuil natter is, worden meer zuren gevormd (en is de pH lager). Die zuren zorgen voor een soort voorvertering van de celwanden. Een natte kuil = meer zuren = meer voorvertering = snellere vertering (zie onderstaande grafiek).
Bladrijk gras geeft de hoogste voederwaarde (in VEM en ruw eiwit), maar een veelgehoorde opmerking is dat bladrijk gras (“1.000 VEM-kuil”) te vlot, te slap, te plat, te mals is. Echter: bladrijk gras met een lage NDF-fractie, hoge VCOS% en daarmee hoge VEM dient droger ingekuild te worden, zodat de voorvertering fors lager wordt, de passagesnelheid in de koe afneemt en de benutting van het voer stijgt, zonder dat het rantsoen verschraald wordt.
Grover gras, vaak gedeeltelijk doorgeschoten of verhout (hoog ADL) door droogtestress, dient juist nat ingekuild te worden. Hierbij wordt de voorvertering benut om de celwanden voor te weken, zodat dergelijke kuilen ook nog enigszins benut worden door de koe. Omdat natte kuilen meer voederwaardeverliezen hebben tijdens het conserveringsproces is het gebruik van een toevoegmiddel op basis van melkzuurbacteriën een must.
Graslandkalender: de daglengte bepaalt
Nu is het in de praktijk nog de kunst om op het juiste droge stofgehalte te gaan oogsten. De graslandkalender van Groeikracht geeft daar een eenvoudig houvast aan, gebaseerd op de daglengte.
De daglengte zorgt ervoor dat Engels Raaigras:
- groeit bij daglengte meer dan 10 uur: van half februari tot begin november (bruin blok).
- droogt bij daglengte meer dan 12 uur: dan heeft schudden zin. Dus bij de 1e snede en eventueel in de nazomer (groen blok). Najaarsgras schudden heeft geen zin.
- bloeit bij daglengte meer dan 14 uur: kans op doorschieten en lage voederwaarde. Nooit schudden! (rood blok)
Meer advies nodig bij het inkuilen?
Neem dan contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag.