De langste dag is het Oud & Nieuw in de melkveevoeding. Vanaf deze dag veranderen de omstandigheden voor het gras en vooral voor de koe.
Wees alert op de volgende zaken:
Warmere nachten
Vanaf de langste dag hebben we te maken met warmere nachten. Hierdoor wordt voor de koeien lastiger om de droge stof opname op peil te houden. Om deze reden is het verstandig om eventueel ’s nachts de koeien te weiden zodat ze ’s ochtends in een frisse stal binnen komen.
Suikergehalte in het gras daalt
Door de hogere nachttemperatuur gaat het verbruik van suiker door het grasplantje ’s nachts door. Hierdoor dalen de suikergehalten in het gras behoorlijk tot onder de 100 gram. Als dan bovendien de stikstof ook nog beter vrij komt en het eiwitgehalte in het gras stijgt hebben we echt stuurmanskunst nodig om het ureum onder de 20 te houden. Voer vanaf nu extra pensenergie uit bijvoorbeeld Palatinose, suikerrijke bietenpulp, Lactograan of geplette gerst.
Luchtvochtigheid is hoger
Vanaf de langste dag richting de herfst is de luchtvochtigheid veel hoger. Dit geeft niet alleen minder zuurstof voor de koeien; het wordt ook minder licht. Samen met de dagen die nu nog niet maar straks dagelijks flink korter worden, geeft dit (hormonale) veranderingen in de koe. Denk aan lagere biestgift, verminderde tochtexpressie, afnemende persistentie in de lactatie en druk op de literproductie. Neem maatregelen om al deze effecten tot een minimum te beperken.
Voer graskuil bij die voor de langste dag gewonnen is
De meest praktische tip is het advies om na de langste dag graskuil bij te voeren die voor de langste dag gewonnen is. De suikerrijke 1e of 2e snede al of niet in een baal past perfect bij het gras wat nu gaat groeien. Bovendien zorgt de smakelijkheid van deze graskuil voor maximale droge stof opname.
Let na de langste dag extra op: lucht, licht en lekker.
Contact team rundvee