In de food en feed sector is een integraal ketenbeheer zoals Tesco heeft ontwikkeld vrij uniek. Tesco is één van de grootste supermarktketens ter wereld. Het van oorsprong Britse bedrijf ontwikkelde deze ketenstructuur in een tijd waarbij er voedselschandalen plaatsvonden en er in Groot Brittannië veel kritiek kwam op tussenhandelaren. Er werd een ‘Code of Practice’ ontwikkeld. Deze ‘Code of Practice’ is de regelgeving die moet zorgen voor een goede relatie tussen grote supermarktketens en hun leveranciers.
Tesco wil de consument transparantie bieden en zekerheid geven op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Om dit te bereiken hebben ze een integraal ketenbeheer ontwikkeld, waar handelaren geen rol spelen. Eén duidelijke keten waarbij alle partijen samenwerken om de consument de hoogst haalbare kwaliteit te bieden. Dit concept werkt alleen wanneer er een lange termijnrelatie wordt aangegaan tussen Tesco en haar leveranciers, gebaseerd op transparantie, communicatie en vertrouwen.
De zekerheid voor de kwaliteit die Tesco na wil streven wordt streng gecontroleerd door Tesco zelf en door onafhankelijke auditoren. De wet- en regelgeving binnen de EU en Groot Brittannië wordt als basis gezien. Met hun standaard ‘Code of Practice’ wordt gestreefd naar een hoger niveau van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Verder dan de industrie en wettelijke norm. Het bedrijf komt zelf met aanvullende clausules waaraan leveranciers moeten voldoen. Deze regels, waaraan alle partijen zich dienen te houden, gelden niet alleen op het gebied van management, huisvesting, transport en medicijngebruik, maar ook welk dieet de dieren moeten krijgen en waaraan de diervoederproducent moet voldoen. Om leveranciers te beoordelen maakt Tesco gebruik van het ‘verkeerslichtkleurenschema’, rood, oranje en groen. Waarbij rood aangeeft dat er serieuze problemen opgelost dienen te worden, oranje aangeeft dat er kwesties zijn die gemonitord dienen te worden en groen aangeeft dat er alle vertrouwen is in de leverancier die volledig voldoet aan de standaard ‘Code of Practice’ van Tesco.
ABZ Diervoeding is er trots op dat we met de groene certificeringsgraad van Tesco volledig voldoen aan de aanvullende eisen die Tesco verlangt van een foktoomvoederproducent.
Met onze productielocatie in Eindhoven mogen wij vleeskuikenouderdieren klanten bedienen die eieren/kuikens leveren voor Tesco. Tesco verlangt van ABZ Diervoeding Eindhoven een heel hoge standaard aan veiligheid en hygiëne die verder gaat dan de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving en GMP+.
Een strenge Salmonella en Entero preventie is een vereiste van Tesco om een zo veilig mogelijk voeder te leveren. Wij controleren alle grondstoffen voordat ze ingenomen worden (visueel, NIR analyse en steekproefsgewijs een nat-chemische of salmonella analyse). Ook wordt er gekeken naar de volgorde van grondstoffen in de fabriek en in de bulkverlading, zodat cross-contaminatie niet kan plaatsvinden.
Wanneer het voer geproduceerd is, zal het steekproefsgewijs onderhevig zijn aan Salmonella en Entero analyses (vanwege onze Tesco status doen wij dit vele malen vaker dan andere fabrieken). En niet alleen het eindvoer, maar ook de fabriek zelf laten wij 2-maandelijks volledig swappen op Salmonella. Wij verzamelen ook stofmonsters uit blinde hoekjes, die wij laten analyseren op Entero’s. Alleen zo, houden wij een vinger aan de pols op het gebied van Entero-beheersing.
Daarnaast ontsmetten wij preventief de complete lijn in de fabriek wekelijks, zodat broeihaarden geen kans kunnen krijgen. We letten extra op hygiëne in de fabriek, ook al zijn onze lijnen afgesloten van de omgeving. Verder is er uiteraard een goed ongediertebestrijdingsplan voor fabriek en omgeving. Vanzelfsprekend worden al onze foktoomvoeders beschermd door toevoeging van een samengesteld zuren product en krijgen ook al onze legvoeders een preventieve dosering van hetzelfde product. De overige mengvoeders krijgen allemaal een hittebehandeling (d.m.v. persen), zodat feitelijk alle mengvoer wat we produceren behandeld is tegen Entero’s en Salmonella.
Ons foktoomvoer is niet alleen in onze fabriek zo maximaal mogelijk beschermd tegen Salmonella en Entero’s, maar door onze toegevoegde zuren is het foktoomvoer ook beschermd in de silo en zelfs in de voerpannen tegen eventuele herbesmetting. Wij kunnen dus met onze Tesco-status laten zien dat wij voldoen aan die extra eisen. Zo leveren wij een veiliger product met de minst mogelijke risico’s.
Meer weten?
Vraag onze pluimveespecialisten om advies. Zij helpen u graag!
Contact