Ventilatie in de zomer bij leghennen:
De zomer staat weer voor de deur. We hebben al enkele mooie, zonnige dagen achter de rug. De vraag komt dan op: hoe kan men in deze periode van het jaar en ook in de zomer het beste ventileren om een optimaal klimaat voor uw dieren te krijgen?
Temperatuurverschillen
In de lente kunnen de dagtemperaturen aardig oplopen. Ook nachttemperaturen van tegen het vriespunt komen nog voor. Dagtemperaturen van ruim 25 graden zijn geen uitzondering, gevolgd door relatief koude nachten. Deze grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht vergt precisie met ventileren.
Bij deze extreme verschillen is het raadzaam om de instellingen van uw klimaatcomputer aan te passen aan de omstandigheden. Het is raadzaam om de instellingstemperatuur bij de dieren omhoog bij te stellen. Hiermee wordt voorkomen dat de ventilatoren al maximaal gaan draaien en zo kunnen de dieren rustig wennen aan de warmere zomertemperaturen. Bij buitentemperaturen lager dan 28 graden kunt u ook de maximale ventilatie op een lager niveau begrenzen. Dit gaat ook op bij de inlaatventielen. Vaak staat in de winter de helft tot twee derde van de inlaatventielen dicht. Deze moeten op tijd weer allemaal in gebruik genomen worden. Ook hier kan de maximaliseer stand van de kleppen tijdelijk lager ingesteld worden. Zo wordt voorkomen dat de inkomende lucht niet rechtstreeks over de dieren wordt gestuurd. Tevens kan de bandbreedte naar boven bijgesteld (6 – 7 graden) worden.
Bij snelle afkoeling in de avonduren is het raadzaam om bij zonsondergang de instellingstemperatuur tijdelijk 1 tot 2 graden te verhogen. Dit voorkomt dat er massaal koude lucht wordt binnen gehaald. Veel computers hebben mogelijkheden om dit automatisch in te stellen; zoals met dag- en nacht instellingen en compensaties op buitentemperatuur. Let er dan wel op dat de nacht in de winter eerder begint als in de zomer (16.00 uur, 21.00 uur). Dit is altijd afhankelijk van de tijd van zonsondergang.
Onderdruk
Voor een goede luchtverdeling en verversing in de stal is voldoende onderdruk is van groot belang. Zeker bij hogere windsnelheden buiten kan de onderdruk nogal eens verschillen, waardoor de inlaatventielen blijven regelen. Een juiste meting van de onderdruk voorkomt dat de opbrengst van lage druk ventilatoren terug loopt. Wanneer er ventilatieberekeningen gemaakt worden, zal rekening gehouden moeten worden met verduisteringen bij ventilatoren. Een lichtfilter geeft een rendementsverlaging van 15 – 30%. Winddrukkappen achter de stal kunnen ook een rendementsverlaging geven van 10 – 40%. Dit kan voorkomen worden door deze toepassingen bij temperaturen boven de 28 graden weg te halen. Lichtfilters moeten minimaal 1 keer per week gereinigd worden.
Wat ook belangrijk is: waar hangt de temperatuurvoeler in de stal? Deze hoort niet te dicht bij de kippen te zitten, maar ook niet in de luchtbaan van de binnenkomende lucht. Uiteindelijk moet de voeler hier tussen in hangen. Dit is van belang om een optimale werking van de klimaatregeling na te streven.
Zorg bij extreem warme dagen voor voldoende lucht inlaat bij ventielen (0,7 cm2 per m3 af te zuigen lucht). Maximale ventilatie minimaal 3,6 m3/kg lichaamsgewicht. Advies: 4 m3/kg lichaamsgewicht.
Overige aandachtspunten:
- Het toedienen van ABZ Hittemix. Dit product is bij ABZ Diervoeding altijd te verkrijgen.
- Zorg op de warme dagen voor voldoende fris drinkwater. Beperk de kippen niet in hun wateropname.
- Voer de dieren extra in de ochtend. Dan is het nog het koelst in de stal en word voorkomen dat de voeropname ver terug zakt.
- Geef uw dieren rust. Sluit de legnesten vroeg in de middag ter voorkoming van oververhitting in de legnesten. Voorkom dode hoeken in de stal. Zorg dat er voldoende onderdruk blijft. Doorkantelen van luchtventielen alleen bij staltemperaturen boven de 25 graden.
- Vraag eventueel uw pluimveespecialist om rookpatronen. Laat hem eens uw luchtstroom controleren door de geïnstalleerde ventilatiecapaciteit te berekenen.
- Controleer de werkelijk opbrengst van uw ventilatoren bij maximale ventilatie. Op veel computers zijn meetventilatoren aan te sluiten. Zij regelen dan de werkelijke m3 luchtafzuiging.
- Contoleer jaarlijks uw ventilatiebehoefte en wat er is geïnstalleerd. Zorg dat u voldoende zwaar bent afgezekerd bij maximale ventilatie en koeling.
- Controleer maandelijks uw aggregaat en in de zomer één keer per twee weken. Bij automatisch inschakelend aggregaat zet de hoofdschakelaar van de netspanning op 0. Uw aggregaat moet dan automatisch inkomen. Controleer regelmatig uw alarmregeling op fase uitval, temperatuuralarm, ventilatiealarm en bij onderdruk stallen onderdrukalarm. Zorg altijd voor een signaal hoorn in huis of buiten. Hoe vaak vergeet u uw semafoon niet of is de batterij van uw mobiele telefoon leeg!
- Bij het ouder worden van de apparatuur verandert de ventilatiecapaciteit in de loop van de jaren in een stal. Laat eens in de 3 tot 4 jaar uw ventilatie doormeten door een ventilatie specialist.
Ventilatie in de zomer bij vleeskuiken ouderdieren:
Voor vleeskuiken ouderdieren zijn er in de zomer aanvullende tips op het gebied van voeding en koeling:
Voeding:
Geef de dieren evt. 5 – 10% minder voer.
Koeling:
Zorg ervoor dat het vocht wat wordt binnengebracht ook zo snel mogelijk weer wordt weggezogen. De dieren mogen nooit nat worden! Is dit wel het geval dan moet de pauzetijd langer ingesteld worden of de koeltijd wat korter. Stelregel: bijv 90 sec koelen, 30 sec pauze. Speel hiermee afhankelijk van de afvoer van het vocht en de absolute temperatuur. Bij hogere luchtvochtigheid de pauzetijd verlengen. Zorg voor voldoende norzels en voldoende druk. Plaats extra ventilatoren en voorkom dode hoeken in de stal. Bij koelingen buiten de stal: begin s’ morgens op tijd zodat de warmte wordt tegengehouden. (Ee meeste stallen hebben een damwand voor de luchtinvoer. Je koelt dan feitelijk deze wand waardoor de binnenkomende lucht iets wordt afgekoeld).
Meer weten over hittestress bij vleeskuikens?
Wij hebben een apart artikel op de website staan over hittestress bij vleeskuikens. Wilt u meer hierover weten? Klik hier>
Tenslotte:
De pluimveespecialisten van ABZ Diervoeding adviseren u graag welke mogelijkheden het beste in uw stallen en bij uw dieren kunnen worden toegepast. Klik hier> voor een overzicht van specialisten pluimveehouderij.