De nieuwe oogst tarwe is binnen en de afgelopen tijd hebben veel leden van ABZ Diervoeding gebruik gemaakt van de NIR om de kwaliteit van hun tarwe te bepalen. Tijd om de balans op te maken en de kwaliteit te evalueren.
Voederwaarde nieuwe oogst tarwe
De Near InfraRed (NIR) geeft een bepaling voor de nutritionele waarde van de tarwe. Op deze manier kunnen we, op een betrouwbare manier, de voederwaarde bepalen van de nieuwe oogst tarwe. Dit jaar was een prima groeiseizoen voor de tarwe. Gedurende het begin van het jaar is er voldoende regen gevallen en waren temperaturen relatief zacht. Dit zorgde voor prima groeiomstandigheden. Tijdens de zomer was er weinig neerslag, wat de afrijping van de tarwe ten goede kwam. De hectolitergewichten van de nieuwe oogst tarwe zijn uitstekend. Ook het droge stof percentage is hoog, mede door het warme weer wat het afrijpingsproces heeft versneld. Hierdoor is de nieuwe oogst tarwe van betere kwaliteit dan gemiddeld.
Nutritioneel gezien, zien we een iets lager eiwitgehalte dan vorige jaar. Dit is voornamelijk te verklaren doordat ‘tarwe 2018’ een hoog gemiddeld eiwitgehalte had. In principe ligt de nieuwe oogst tarwe in lijn met wat er normaal gevonden wordt. De hoeveelheid zetmeel en daarmee energie in de tarwe is prima, en ligt rond het 5 jarige gemiddelde.
Door het droge weer is het afrijpingsproces versneld en kunnen we stellen dat met name veehouders met jonge dieren minder last zullen hebben van de negatieve effecten van nieuwe oogst tarwe dan normaal.
Tevens, qua mycotoxines, zien wij geen uitschieters dit jaar. Voor de vorming van mycotoxines is vaak een combinatie van warm en nat weer nodig in de laatste periode van het groeiproces van de tarwe. Door de droge omstandigheden kunnen we er vanuit gaan dat de mycotoxine druk erg laag zal zijn dit jaar.
Conclusie nieuwe oogst tarwe 2019:
Dit jaar is een uitstekende oogst voor de tarwe, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. Dit zal de pluimveehouders ten goede komen, aangezien tarwe een belangrijk deel uitmaakt van de samenstellingen voor zowel legpluimvee als vleespluimvee. Bij de nieuwe oogst tarwe houdt ABZ Diervoeding altijd rekening mee met de formulatie van de voeders. Zo schakelen wij geleidelijk over van oude oogst naar nieuwe oogst tarwe en worden er extra toevoegingen aan het voer toegevoegd om de negatieve effecten van de nieuwe oogst te beperken. Op deze manier kunnen onze relaties profiteren van een constante prestatie van onze voeders.
Wilt u over nieuwe oogst tarwe met ons van gedachten wisselen?
Wij helpen u graag!
Contact opnemen >