De afgelopen jaren hebben we pokkenvirus in het veld niet meer waargenomen. Een aantal jaren geleden kwam het wel af en toe voor. Om deze reden is ABZ Diervoeding destijds gestart met de pokkenscore. Vooral in de warme maanden kunnen kippen in aanraking komen met het pokkenvirus. Deze verschijnselen hebben we zowel bij opfok als bij vermeerderingsbedrijven geconstateerd in het verleden.
Nadat een kip geïnfecteerd is met het pokkenvirus kunnen er na 5 tot 8 dagen pokken ontstaan. Pokken zien er uit als een soort grauwe wratachtige zweren, die vooral op het niet bevederde huis voorkomen en met name op de kop, dus op de kam, de lellen en rondom de ogen en mond. Meestal zijn de pokken na 3 of 4 weken verdwenen. Er kunnen echter wel littekens achterblijven.
Pokken worden vooral verspreid door muggen (bloedzuigende insecten). Het pokkenvirus is zeer besmettelijk, maar het verspreidt zich onderling langzaam. Bloedluizen en wondjes kunnen het direct verspreiden in het koppel. Ook via de drinktorens kan het verder verspreid worden. Een behandeling tegen pokken is er niet.
Enting tegen kippenpokken
In de opfok worden leghennen en moederdieren gevaccineerd tegen pokken met behulp van de wing web methode (vleugelprik). Hierbij wordt een (dubbele) naald in de plooi van de vleugel afgedrukt met daarop het pokkenvaccin.
Pokkenscore
7 tot 10 dagen na vaccinatie kan deze gecontroleerd worden door het aantal dieren te scoren waarbij zwelling van de huid zichtbaar/ voelbaar is (een zogenaamde ‘entpok’).
Entpok
Voor een betrouwbare beoordeling dienen 100 dieren per stal beoordeeld te worden. Indien bij het uitvoeren van een pokkenscore onvoldoende dieren een entpok vertonen (minimaal 80%), dient een hervaccinatie overwogen te worden om een goede bescherming te krijgen. Na een tweede vaccinatie zal alleen een reactie zichtbaar zijn bij de dieren die de eerste keer niet geraakt zijn of niet gereageerd hebben.
Bij een goede toediening van het vaccin dient u op het volgende te letten:
- verbruik een voldoende dosis vaccin;
- toediening op de juiste plek;
- goed afdrukken;
- op tijd bijvullen van de spuit.
Heeft u vragen over kippenpokken?
Wij helpen u graag!
Contact opnemen >