De Fipronil-kwestie heeft een enorme impact op de sector en helaas zal deze kwestie nog langere tijd de gemoederen bezig houden. Op internet is veel te lezen over achtergronden, stand van zaken en de rol en verantwoording van alle betrokken partijen. ABZ Diervoeding wil in dit artikel specifiek ingaan op dat wat wij als uw leverancier van voer en in onze rol als adviseur voor u kunnen betekenen. Helaas kunnen wij niet alle problemen oplossen, hooguit lukt het ons om uw schade te beperken.
Huidige stand van zaken en wat te doen vanaf heden?
- De meeste ondernemers die eieren produceren met te hoge waarden aan Fipronil hebben hun keuze gemaakt, afvoeren van dieren, calorie-arm voeren of afwachten. Keuzes zijn gemaakt op basis van de waarden gevonden in de eieren, dat wat past bij u als ondernemer, kosten-baten analyse van diverse scenario’s, leeftijd hennen, staltype (in relatie tot mogelijkheden om te reinigen) en niet te vergeten de visie van de afnemers van de eieren.
- In alle situaties zal nu (na afvoer van dieren) of straks, na de ruiperiode, de stal schoongemaakt worden. Er is geen methode bekend die met 100% zekerheid de Fipronil volledig uit de stal zal verwijderen. Bekend is:
- De halfwaardetijd in het dier is 5 – 8 dagen. Echter, als een dier herbesmet wordt, duurt het veel langer. Reiniging zal dan ook gericht moeten zijn op het voorkomen van herbesmetting. In stallen zal een dier continue herbesmet worden door de aanwezigheid van Fipronil in mest, op het systeem etc. Fipronil is vetoplosbaar, maar slecht wateroplosbaar. Reinigen zal dan ook moeten gebeuren met bij voorkeur warm water, in combinatie met zeep (ontvetten) en aanvullende middelen zoals waterstofperoxide of ozon. Laboratoria zijn tal van middelen aan het testen. Met man en macht wordt hieraan gewerkt.
- Indien mogelijk is het overplaatsen van hennen naar een schone stal een hele goede methode om de kans op herbesmetting te verkleinen. Helaas is dit slechts voor een beperkt aantal bedrijven mogelijk.
- Mest moet uit de stal, liefst bij herhaling. Het reinigingswater (met Fipronil!) mag niet door dieren opgenomen worden! Dus niet laten weglopen in uitlopen, maar strikt verwijderen en afvoeren naar een plaats buiten het bereik van de dieren.
- ABZ maakt speciale calorie-arme voeders met toevoegingen. Wij hopen (en verwachten) dat deze toevoegingen bijdragen aan het vastleggen van in de dieren aanwezige Fipronil. Onze specialisten begeleiden samen met medewerkers van de broederijen het ruiproces van de hennen. Door de Fipronil op deze manier (gedeeltelijk) te binden, is de kans op herbesmetting kleiner.
- ABZ ondersteunt een onderzoek samen met de GD. In dit onderzoek monitoren wij de gehaltes aan Fipronil in hennen en eieren. Bij max. 8 bedrijven is de GD betrokken.
- Wij faciliteren door onze contacten met laboratoria de onderzoeken naar Fipronil in laboratoria.
- Ons netwerk wordt ingezet om op een zo kort mogelijke termijn alle expertise te verzamelen die beschikbaar is. Dit om bij u de juiste adviezen te kunnen geven.
- Onze pluimveespecialisten zetten zich maximaal in om u te ondersteunen. Advies ten aanzien van keuzes, berekeningen, het proces van calorie-arm voeren. Niemand heeft op al deze terreinen de ultieme expertise, samen komen wij echter heel ver.
Wij wensen u heel veel sterkte in deze lastige periode. Indien wij u kunnen ondersteunen met advies, doen wij dit graag. Neem gerust contact op met één van onze pluimveespecialisten.
10 augustus 2017