De opvang van eendagskuikens is een cruciaal moment in de levenscyclus van uw vleeskuikens. Vanaf de eerste uren is het van groot belang dat kuikens op de juiste manier worden verzorgd om een gezonde koppel te garanderen. Eén van de belangrijkste elementen in deze fase is het verstrekken van een goede kruimelvoeding. Deze voeding speelt een sleutelrol in de gezondheid en het welzijn van de jonge dieren, met invloed op hun groei, weerstand en uiteindelijke vleesproductie.
Startkruimel: verschijningsvorm en structuur bepalen het succes
Kruimelvoeding is ontwikkeld voor jonge kuikens en heeft een mix van kleinere en grovere deeltjes, wat het voor kuikens makkelijker maakt om het voer op te nemen. Dit is essentieel, omdat eendagskuikens nog niet in staat zijn om grote brokken voer te verwerken. Door de kleinere deeltjesgrootte van de kruimel kunnen de kuikens snel de nodige voedingsstoffen opnemen, wat hen helpt om de energiereserves aan te vullen die ze tijdens het uitkomen hebben verbruikt. Niet te verwarren met een te fijne structuur, want te fijn gemalen grondstoffen stimuleren de ontwikkeling van de spier- en kliermaag niet. Ook nemen kuikens het hele fijne meel slecht op en zal dit ophopen in de voerpannen.
“Het verstrekken van goed startvoer is van essentieel belang voor het welzijn en de gezonde ontwikkeling van eendagskuiken.”
Het productieproces en de grondstoffenkeuze spelen een belangrijke rol voor genoeg grove delen in de startkruimel. De grove delen stimuleren de werking van de klier- en spiermaag, wat zorgt voor een betere aanzuring in de maag en zo een betere vertering van het opgenomen voer. Grotere deeltjes bereiken we door bepaalde grondstoffen eerst te walsen tot een grove structuur in het persmeel. Dit wordt vervolgens in een grote 4 mm korrel geperst en daarna verkruimelt. Grove delen worden op latere leeftijd ook vaak verstrekt in de vorm van hele tarwe, maar zeker in de startfase is het van belang om nauwkeurig te sturen op de structuur in de startkruimel voor een goede ontwikkeling van het kuiken.
Essentiële voedingsstoffen voor groei en weerstand
De startkruimel voor vleeskuikens bevat een uitgebalanceerde samenstelling van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen die specifiek zijn afgestemd op de groeiende kuikens. Eiwitten zijn essentieel voor de spieropbouw en de algehele groei, terwijl vetten en koolhydraten een belangrijke bron van energie zijn. Daarnaast zorgen vitaminen en mineralen ervoor dat het immuunsysteem van de kuikens zich goed ontwikkelt, wat hen beschermt tegen ziektes. Een goede start met kwalitatief hoogwaardige voeding bevordert niet alleen een gezonde opstart, maar vermindert ook het risico op gezondheidsproblemen in latere stadia van hun leven.
Goede opstart loont
Het verstrekken van goed startvoer is van essentieel belang voor het welzijn en de gezonde ontwikkeling van eendagskuiken. Door ervoor te zorgen dat kuikens van het begin af aan de juiste voedingsstoffen krijgen, kan de groei worden geoptimaliseerd, wat uiteindelijk bijdraagt aan een efficiënte en duurzame vleesproductie. Vleespluimveehouders die investeren in kwalitatief hoogstaande voeding voor hun kuikens zetten de eerste stap naar een gezonde, productieve koppel.
De juiste voeding op het juiste moment
In de eerste dagen van het leven van een kuiken is het belangrijk dat ze vanaf het moment van uitkomen toegang hebben tot voedsel en water. Eendagskuikens moeten snel leren eten, en een goede kruimel kan hen helpen dit proces vlot te laten verlopen.
Verdere aandachtspunten bij het opvangen van de eendagskuikens zijn:
- Denk voor opzet in de leegstand aan hoe het afgelopen koppel is verlopen. Moeten er extra maatregelen genomen worden voor schoonmaken, ontsmetten, desinfecteren etc
- Zorg bij opzet voor een vloertemperatuur van 28 tot 30 °C.
- Zorg voor voldoende voer op kuikenpapier (40 tot 80 gram per kuiken) en/of voldoende picknickplekken bij de voerpannen.
- Voel voor het omschudden van de kuikens uit de kratten de poottemperatuur. Voelt deze koud? Start de staltemperatuur dan op 38 °C. Voelt deze lekker warm? Start dan de staltemperatuur op 36 °C. Ligging van de dieren na het lossen geeft te allen tijde de uiteindelijke juiste staltemperatuur aan.
- Meet bij aankomst de cloaca temperatuur. Idealiter ligt deze op 40,5 °C.
- Zorg dat de kuikens voldoende en makkelijk kunnen drinken. Bij kuikens tot een week oud moet de hoek tussen snavel en nippel 35 tot 45 graden zijn.
U kunt dit sturen door de drinknippels hoger of lager te hangen. - Laat vers water in de drinklijnen lopen, ongeveer een uur voor het lossen van de kuikens.
Meer informatie?
Neem contact op met onze vleespluimeespecialisten. Zij helpen u graag.
Contact opnemen >