Het is inmiddels algemeen bekend dat darmgezondheid èèn van de meest belangrijke factoren is in het houden van een gezond kuiken of gezonde kip. Het maag-darmkanaal voorziet het lichaam van de nodige nutriënten die het kuiken tot zich neemt en moet tevens een zeer belangrijke barrière voor pathogenen (ziekteverwekkers) vormen. De nutriënten worden vanuit de darminhoud, door de darmwand meegegeven aan het bloedvatenstelsel om vervolgens opgenomen te worden door het lichaam. Daarnaast heeft het maag-darmkanaal dus de lastige taak om nutriënten van pathogenen te onderscheiden. Het maag-darmstelsel heeft een hele trukendoos om pathogenen buiten de deur te houden, waaronder een mechanisch systeem: de Tight junctions.
Wat betekenen Tight junctions voor de darmgezondheid en welke rol speelt voeding hierin?
Hoe ziet de darmwand eruit?
De darmwand bestaat uit een aaneengeschakelde rij van cellen. De kant die in contact staat met het darmlumen (de kant van de darminhoud) heeft een zogenoemde brostelzoom. Deze borstelzoom zorgt ervoor dat het oppervlakte van het darmoppervlak 20 keer zo groot wordt. De functie van die oppervlaktevergroting is het vergemakkelijken van de opname van nutriënten. Nutriënten dienen namelijk de darmcel zelf te passeren alvorens via de bloedbaan opgenomen te worden. Darmcellen zijn opzichzelfstaand, een gesloten systeem. In de darmwand staan ze als het ware tegen elkaar aan. Om te voorkomen dat er iets tussen de cellen doorlekt het lichaam in, zitten er tussen de darmcellen een eiwitcomplex die dit voorkomt: de Tight junctions.
Wat is de functie van Tight junctions?
Tight junctions voorkomen dat opgeloste stoffen of pathogenen tussen de darmcellen heen glippen. De ruimte tussen de naast elkaar gelegen cellen worden als het ware afgesloten. Wel kunnen er kleine ionen en kationen passeren. Dat zijn heel kleine elektrisch geladen deeltjes. Hierdoor kunnen de Tight junctions de polariteit (positieve of negatieve lading) in de cellen reguleren. Maar grotere deeltjes zoals complexere moleculen kunnen hier niet passeren. Dus ook pathogenen kunnen hier de darmwand niet passeren. Samen met de celwand zorgen Tight junctions dus voor een scheiding, een barrière, tussen het lichaam en de omgeving. Als stoffen de darmwand willen passeren kan dit dus alleen door de darmcel heen. Hier kan een hele selectieve scheiding aangebracht worden welke stoffen wel door mogen (nutriënten) en welke niet (pathogenen).
Wat als Tight junctions minder goed werken?
Er zijn studies geweest die aangetoond hebben dat oxidatieve stress, slecht verteerbare eiwitten, mycotoxines en coccidiose, Tight junctions zo kunnen aantasten dat ze niet meer goed functioneren. Ze sluiten de ruimte tussen de darmcellen in niet meer voldoende. Dit betekent dat er en lek ontstaat, een mogelijkheid voor pathogenen om het lichaam in te komen.
Kunnen we functie van Tight junctions ondersteunen met behulp van voersamenstellingen?
De voersamenstelling kan zeer zeker bijdragen aan de ondersteuning van Tight junctions, door bijvoorbeeld de NSP (non-starch polysaccharide = niet zetmeel polysacharide) te verlagen of enzymen in de voeding toe te voegen die de afbraak van NSP’s mogelijk maken. Maar er moet zeker ook controle zijn op mycotoxines, hoge aflatoxine en/ of DON waardes die kunnen leiden tot de aantasting van de Tight junctions. Goede analyses en controle op de binnenkomende grondstoffen kunnen dit voorkomen. Een juiste concentratie van omega 3 (in bijvoorbeeld de vorm van zalmolie) en glutamine (een semi essentiële aminozuur) hebben juist een positief effect op het functioneren van de Tight junctions. Ze voorkomen dat Tight junctions gaan lekken en grotere deeltjes zoals pathogenen doorlaten in het lichaam. Er is dus voldoende om in een voersamenstelling voor pluimvee te letten op het verbeteren en ondersteunen van een eerste wapen tegen pathogenen; de Tight junctions.
Advies & informatie over darmgezondheid bij pluimvee
Wilt u weten welk voerpakket het beste inspeelt op darmgezondheid en dus bij uw pluimveebedrijf past? Neem contact op met één van onze pluimvee specialisten.