Soja is één van de meest hoogwaardige eiwitbronnen in de diervoeding voor landbouwhuisdieren. Voor pluimvee is soja juist extra interessant vanwege de hoge verteerbaarheid van het eiwit. Daarnaast bevat soja relatief veel lysine. Lysine is een essentieel aminozuur (eiwit-deeltje) voor leghennen, wat betekent dat ze dit zelf niet kunnen maken. Hierdoor is soja altijd een zeer gewilde kwaliteitsgrondstof geweest voor (leg)pluimveevoeders.
Herkomst
De sojaboon wordt voornamelijk geteeld in de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië en China. Europa betrekt met name de benodigde soja uit Brazilië en Argentinië. Sojabonen worden in grote raffinaderijen bewerkt, waarbij er sojaolie en sojaschroot ontstaat. Een deel van de sojaolie en het grootste deel van de sojaschroot komt in veevoer terecht. Er zijn verschillende soorten sojaschroot; van minder geconcentreerd (soja 44) tot zeer geconcentreerd in eiwit (hypro soja, > 50% eiwit). De minder geconcentreerde schroten bevatten meer ruwe celstof, afkomstig van de sojahullen. Sojahullen bevatten veel ruwe celstof, wat overigens wel positief is voor de werking van spiermaag, darmperistaltiek en dus voor de vertering. ABZ Diervoeding heeft altijd gekozen om hypro soja te verwerken in pluimveevoer, vanwege de hoge eiwit concentratie en verteerbaarheid.
Standaard
ABZ Diervoeding vindt het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, ook op het gebied van teelt van soja. Daarom kiest ABZ Diervoeding voor verantwoord geteelde soja, alle aangekochte soja moet geteeld zijn volgens een erkende duurzaamheidsstandaard, zoals RTRS-soja (Round Table on Responsible Soy). Dit betekent sojateelt met aandacht voor natuurbehoud, biodiversiteit, verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, goede arbeidsomstandigheden en respect voor lokale landrechten. De legpluimveevoeders van ABZ Diervoeding voldoen aan deze standaard.
In de legpluimveehouderij is er al jaren een behoorlijke stroom van NGMO-soja (niet genetisch gemodificeerde soja). Een aantal pakstations eisen sinds 1 januari van dit jaar dat dit NGMO-voer voldoet aan de nieuwste eisen van de Duitse VLOG-standaard (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik).
Ontwikkelingen-trends
De nieuwste trend op het gebied van het soja, betreft het terugdringen van het percentage overzeese-soja in pluimveevoer. Een Duitse retailer heeft hiervoor een nieuw keurmerk opgericht, welke PRO PLANET heet. Bij dit keurmerk mag gedurende de productieperiode van leghennen niet meer dan gemiddeld 10 procent van het totale rantsoen bestaan uit overzeese-soja. Het doel van PRO PLANET is dat uiterlijk per 30 juni 2016 er geen overzeese-soja meer in de rantsoenen van deze leghennen zitten, waarvan de eieren onder dit label verkocht worden. Alle standaard NGMO-voeders van ABZ Diervoeding voldoen aan deze standaard
Er zal in de toekomst steeds meer druk komen op het gebruik van soja in veevoer, gebruik van andere en/of nieuwe eiwitbronnen in plaats van soja zal naar verwachting daarom steeds meer toenemen. Op dit moment zijn er al een heel aantal alternatieven, naast soja wordt er veel gebruik gemaakt van eiwitbronnen als hypro zonnebloemzaadschroot, graanbijproducten, maar ook neemt het gebruik van raapzaadproducten toe. Het grootste nadeel van met name raapzaad en graanbijproducten is de minder goede verteerbaarheid van het eiwit voor leghennen. Door een hogere opname van deze producten in het rantsoen wordt de kans op een disbalans in de darmflora vergroot, waardoor onder andere clostridium de kans krijgt de darmgezondheid verder te verstoren. De gevolgen daarvan zijn algemeen bekend. ABZ Diervoeding zoekt hierin naar de beste oplossing voor uw dieren. Het technisch resultaat op uw bedrijf moet goed zijn en goed blijven. Dat is de basis voor uw bedrijf.
ABZ Diervoeding kan goed inspelen op vragen uit de markt aangaande het gebruik van alternatieve eiwitbronnen in pluimveevoeders. Drie jaar geleden heeft ABZ Diervoeding hier al onderzoek naar gedaan en toen met succes proeven gedaan met soja-vrij legpluimveevoer gemaakt. Over dit actuele onderwerp heeft ABZ Diervoeding veel kennis in huis. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze pluimvee specialisten.