Als ondernemer bent u dagelijks in de weer met de verzorging van uw dieren. Ook monitoring van kengetallen (managementsysteem dan wel melkrobot informatie) hoort bij uw dagelijkse werkzaamheden en helpt u overzicht te houden hoe uw veestapel erbij staat. Op basis van dergelijke informatie kunt u tijdig bijsturen om uw bedrijfsrendement zoveel mogelijk positief te beïnvloeden.
Voor de teelt van gewassen komen ook steeds meer applicaties beschikbaar, maar laten aan betrouwbaarheid nogal eens te wensen over. Zij baseren zich veelal op het gemiddelde in een regio. Echter hoeft dit voor u niet op te gaan, waardoor u met dergelijke goedbedoelde adviezen niet altijd evengoed uit de voeten kunt. Uw situatie is veelal erg specifiek, te denken valt aan grondsoort, regio, etc.
Ons advies aan u
Maak beoordelen van de stand van uw gewassen tot één van uw wekelijkse werkzaamheden. Dit betekent met de kop t land in en de schep mee om ook eens te toetsen hoe het in de bodem staat (beworteling, vochtvoorziening).
Bij de inspectie van uw gewasstand kunt u vervolgens jaarlijks terugkerende zaken tegenkomen of juist incidentele zaken. Te natte plekken, dan wel te droog, kunnen bijvoorbeeld samenhangen met het vocht bergend vermogen van de bodem en/of de aanwezigheid van storende lagen. Of de bodem voldoende vochtvasthoudend vermogen heeft, verandert u in het groeiseizoen niet direct. Organische stofopbouw bijvoorbeeld kost tijd (of u moet keuze maken voor aanvoer, dan wel gewas rotatie). Voor het aanpakken van storende lagen zijn er speciale graslandverzorgingsmachines, dit is het overwegen waard. Als een gewas al meerdere jaren laat zien dat het moeite heeft, past het dan wel op dat betreffend perceel? Wat als de bodem wel op orde is (gebracht) en het gewas toch achterblijft? Gebrek aan water/ meststof, concurrentie van onkruiden, vraat etc. kunnen allen een rol spelen. Kortom; dit moet echt ter plaatse worden waargenomen, zodat aansluitend een plan gemaakt kan worden.
In het algemeen zien we een afbouw van dierlijke mestgiften met mest die bovendien minder rijk is ten opzichte van jaren terug (dit komt o.a. door hogere voerefficiëntie). Gevolg hiervan is dat gewassen gebreksverschijnselen laten zien, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan kali. Kali is een element dat erg belangrijk is bij de waterhuishouding van planten (zeker bij vlinderbloemigen). ABZ De Samenwering heeft hiervoor meerdere kali meststoffen. We krijgen steeds vaker te maken met langere perioden van droogte, uw plant voldoende buffer meegeven lijkt dan een goede keus.
Gericht werken, werkt!
Wat ons betreft begint u met het regelmatig monitoren van de stand van uw gewassen. U maakt uw ABZ Diervoeding adviseur deelgenoot van de verbeterwens en maakt in gezamenlijk overleg een plan van aanpak.
Team Plant & Teelt >